logoplaatje
Home/

Palliatievezorg.nl

plaatje: Nieuwe column Mariska Overman-Bruntink: Dubbeldood.
plaatje: Nieuwe column Mariska Overman-Bruntink: Dubbeldood. Nieuwe column Mariska Overman-Bruntink: Dubbeldood.
Recent was het Broer-en-zussendag. En dat is een dag waarop ik dankzij de vele posts online van mensen die hun broers of zussen ten tonele voeren, meer bewust ben van het gemis van mijn broertje dan op zijn verjaardag of sterfdag.
Lees verder >>
titel: advertentie
banner: Zuster Jansen
titel: advertentiebanner: palliatievezorg te huur
titel: enquete
`Het is logisch dat patiëntenorganisaties zich niet of nauwelijks met palliatieve zorg bezig houden.`

Eens
Oneens
spacer
knop: versturen
spacer
plaatje: bullet Agenda
25 september
Café Doodgewoon Apeldoorn

28 september
Geen einde aan zorg - 25 jaar Hospice Nijkerk

29 september
Verder in de palliatieve terminale zorg

2 oktober
Palliatieve Zorg Basis

Bekijk de agenda >>
plaatje: Gesprekshulpen van Bureau MORBidee

Gesprekshulpen van Bureau MORBidee

plaatje: bulletBureau MORBidee heeft drie gesprekshulpen uitgegeven die gesprekken stimuleren over onderwerpen als verlies, afscheid, levenseinde en dood: Kaartjes van Betekenis, met `50 vragen die er toe doen` over de laatste levensfase, rouw en de dood, Heeft de dood een kleur? (speciaal voor kinderen en jongeren) en Oog in Oog. Samen praten over als en dan.
Bureau MORBidee is een samenwerking tussen Mariska Overman (theologe, en tevens columnist van deze website) en Rob Bruntink (journalist, en onder meer hoofdredacteur van het vakblad Pallium).

De gesprekshulpen zijn van waarde in diverse situaties. Ze worden dan ook gebruikt in de gezondheidszorg, het onderwijs, de uitvaartzorg, bij thema-avonden van ouderenbonden en kerkgenootschappen of in (rouw)therapie en coaching.

Voor meer informatie: zie www.bureaumorbidee.nl.
plaatje: Eigen regie over uitvaart

Eigen regie over uitvaart

plaatje: bulletVia de website uitvaartmarkt.nl kunnen nabestaanden eenvoudig offertes aanvragen bij uitvaartondernemers uit de directe omgeving. Zo kunnen zij honderden euro`s besparen.
De werkwijze is simpel: nabestaanden kunnen op www.uitvaartmarkt.nl een wensenformulier invullen dat alle wensen rondom de uitvaart inventariseert. De site stuurt het wensenformulier naar meerdere uitvaartondernemers in de buurt. Vervolgens sturen deze uitvaartondernemers al binnen enkele uren offertes naar de nabestaanden toe, waarbij rekening is gehouden met de opgegeven wensen. Nabestaanden kunnen de ondernemer uitkiezen die het beste voorstel doet.
De site heeft als voordeel dat direct duidelijk is voor welke dienst welk bedrag betaald moet worden. Bijkomend voordeel is dat nabestaanden op deze wijze de regie over de uitvaart in eigen hand houden omdat het wensenformulier hen door alle aspecten van de uitvaart heen loodst, zonder sturing van derden.

Het gebruik van de site is gratis. Voor meer informatie kan via YouTube een videopersbericht worden bekeken.

Palliatieve zorg en zorgverzekeringen

plaatje: bulletWat er wel en niet vergoed wordt rondom palliatieve zorg is niet zo eenvoudig. De pagina op deze website geeft echter een nuttig overzicht.
plaatje: Speciale wenskaarten voor mensen met kanker

Speciale wenskaarten voor mensen met kanker

plaatje: bulletVia de website Kaarten van Betekenis zijn speciale wenskaarten te bestellen voor mensen met kanker.
Veel mensen willen graag contact houden met mensen die kanker hebben, maar weten niet precies wat ze op een kaartje kunnen zetten. Daardoor laten ze het er soms bij zitten.

Anders dan bij verjaardagen of huwelijken kan op die momenten niet teruggegrepen worden op de kaartenstandaards die in boekhandels of warenhuizen staan. Het aanbod aldaar komt vaak niet verder dan ‘Beterschap’ of ‘Sterkte’. Hoewel ‘Sterkte’ op sommige momenten nog zou kunnen, is de keuze beperkt.

De Kaarten van Betekenis helpen woorden te geven aan het gevoel, en zorgen ervoor dat men betrokkenheid kan laten zien.

Thuis sterven

plaatje: bulletEen apart deel van deze website staat in het teken van thuis sterven. Er is informatie te vinden over onder meer regel- en wetgeving, indicatiestelling en de (mogelijke) rol van huishoudelijke hulpen, verzorgenden, (huis)artsen en vrijwilligers.
Over alles wat er bij de zorg in huis komt kijken, kunt u lezen op dit deel van de site van Palliatievezorg.nl.

Specifiek over huishoudelijke hulp kunt u informatie vinden over onder meer:

- hoe en waar vraag ik het aan?
- wat kost het?
- wat doen huishoudelijke hulpen wel en niet?

Klik hier voor meer informatie over hulpmiddelen (voor bij het eten/drinken, voor het bewegen, voor de persoonlijke verzorging, et cetera).
plaatje: Medische beslissingen, palliatieve sedatie, euthanasie...

Medische beslissingen, palliatieve sedatie, euthanasie...

plaatje: bulletIedere dag sterven ongeveer vierhonderd mensen. Bij ongeveer de helft neemt een arts een of meer beslissingen die een bespoediging van het overlijden met zich kunnen meebrengen.
Een overzicht van de beslissingen die genomen kunnen worden, vindt u hier.

De meeste discussie bestaat over palliatieve sedatie en euthanasie. Is euthanasie hetzelfde als palliatieve sedatie, alleen wat langzamer? Is palliatieve sedatie een soort euthanasie light?

Voor informatie over de overeenkomsten en verschillen tussen de twee behandelingen, klik hier.

Artikelen uit Pallium online

plaatje: bulletHet tijdschrift Pallium, vakblad over palliatieve zorg, is ook online te lezen. Abonnees kunnen de artikelen digitaal opvragen. De artikelen zijn te vinden via www.pallium.bsl.nl

Definitie palliatieve zorg

plaatje: bulletDe definitie van palliatieve zorg, zoals opgesteld door de Wereldgezondheidszorganisatie, vindt u hier .

Over deze site

De website Palliatievezorg.nl bestaat sinds 1997 en is een initiatief van de Stichting Voorlichting Palliatieve Zorg en Rob Bruntink. Lees hier wat meer over de makers van deze site. De redactie probeert op neutrale wijze informatie te geven over alle facetten van palliatieve zorg. Wilt u reageren op de teksten? Dat kan. Onderaan de meeste artikelen en columns kunt u een reactie achterlaten. Andere bezoekers kunnen dit lezen. De redactie houdt dit niet permanent in de gaten. Wilt u contact met de redactie, mail dan naar info@palliatievezorg.nl.