logoplaatje

Palliatievezorg.nl Actueel

Nieuws - 2017
plaatje: Lena in een Lijstje

Lena in een Lijstje

Geplaatst: 20 februari 2017
plaatje: bulletMet de voorstelling Lena in een Lijstje maakt theatergroep Jut de dood bespreekbaar voor kinderen op de basisschool (groep 5 tot en met 8). Door financiële steun van uitvaartorganisatie Yarden kunnen scholen tegen gereduceerd tarief de voorstelling inhuren.
Kim Zonneveld, een van de makers van Lena in een Lijstje, heeft een zusje Judith. Ze is altijd vier gebleven. Judith ging dood toen Kim zes jaar was. De voorstelling Lena in een Lijstje is geen stuk over Judith, maar het bevraagt en onderzoekt hoe het is als jijzelf of iemand in je omgeving dood gaat. Hoe bereid je je voor? Waar ga je naartoe? Welke herinneringen neem je mee? Wat voel je als je iemand moet missen? Met behulp van spel, dans en muziek brengt Theatergroep Jut deze vragen in kaart.

Voorafgaand aan de voorstelling vindt een inleidende les plaats. Een kringgesprek met de makers en de kinderen volgt na de voorstelling. In het nagesprek praten de kinderen over verlies en rouw.

Theatergroep Jut bestaat uit Matthia Jansen, Kim Zonneveld, Lauren Rissik en Thyrza van Dieijen. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie Theaterwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Nadenken over theater en wat een voorstelling losmaakt, is een essentieel onderdeel van hun makerschap. Theatergroep Jut maakt beeldend theater waarbij ‘moeilijke’ onderwerpen bespreekbaar worden. Jut wil kinderen leren hun wereldbeeld woorden te geven, het beeld van een ander te accepteren, hun fantasie de vrije loop te laten en oneindig veel mogelijkheden te zien. Samen met stichting Cultuurbord, regisseuse Lies van de Wiel, artistiek advies van Lilja Björk Hermansdóttir en Titus Muizelaar hebben zij de voorstelling Lena in een Lijstje gemaakt.

Voor meer informatie: www.theatergroepjut.nl
terug naar overzicht