logoplaatje

Palliatievezorg.nl Actueel

Nieuws - 2017
plaatje: Wat kost cremeren?

Wat kost cremeren?

Geplaatst: 3 mei 2017
plaatje: bulletDoor alle commotie rondom VVD-voorzitter Henry Keizer, die in 2012 op relatief goedkope wijze eigenaar werd van de voormalige vereniging De Facultatieve, staat cremeren volop in de belangstelling. Maar wat kost cremeren eigenlijk?
In het vakblad De Begraafplaats stond daarover vorig jaar een uitvoerig artikel. Uit dit artikel, geschreven door Rob Bruntink, citeren we een aantal alinea`s. Er wordt bij het cremeren onderscheid gemaakt tussen crematies met en zonder familie erbij (in feite: met of zonder uitvaartdienst eromheen). De crematies zonder familie worden `technische crematies` genoemd. Hiervoor gelden andere tarieven dan voor crematies die onderdeel zijn van een uitvaartdienst.

Uit De Begraafplaats: “Een technische crematie zonder aanwezigheid van de familie kost bij DELA 722,50 euro en 880 euro als de familie wel bij de crematie aanwezig is”, zegt Romain Groenen van DELA. “De nabestaanden worden dan ontvangen met koffie, thee en fris, krijgen uitleg over het crematieproces en hebben de mogelijkheid aanwezig te zijn bij de invoer van de overledene.” Bij Monuta is het iets goedkoper: 600 à 700 euro.

“Verschillende factoren zorgen voor die variatie”, zegt Nora Nowee. “Niet alle Monuta-crematoria hanteren hetzelfde tarief. In het ene crematorium is het iets goedkoper dan in het andere, afhankelijk van de energiezuinigheid van de oven bij voorbeeld, of de verhouding tussen capaciteit en de grootte van de vraag. Daarnaast hangt het af van wat de nabestaanden wensen: willen ze er wel of niet bij zijn? En in het weekend is het iets duurder dan door-de-week.”

De crematoria van Yarden zitten gemiddeld een euro onder het landelijk gemiddelde, weet John Heskes. “Het gemiddelde tarief is 809 euro, bij ons kost het gemiddeld 808 euro. De verschillen die onze crematoria hanteren hebben vooral te maken met de regionale ligging. In de grensstreken is er concurrentie met – met name – de Duitse markt. Bij Duitsers is de prijs van een technische crematie best een issue. Door in de grensstreken wat lagere tarieven te hanteren, halen we Duitse klanten binnen. Bij sommige crematoria in de grensstreek is het tarief enkele honderden euro’s lager dan ons gemiddelde tarief.”

Zijn de tarieven voor technische crematies nog enigszins makkelijk te vergelijken, zulks gaat niet op voor de tarieven van de niet-technische crematies: de crematies waarbij nabestaanden niet alleen gebruik maken van de ovenruimte van het crematorium, maar óók andere ruimtes inhuren, zoals de aula, de familiekamer en de condoleanceruimte. In grote lijnen gesteld variëren de tarieven dan tussen de 900 en 1500 euro. “Een behoorlijk bandbreedte”, zegt John Heskes van Yarden. “Bij ons kost het € 1274,-. Maar dat is dan inclusief het gebruik van de diverse ruimtes, de crematie zelf, de meest voorkomende asbestemming, het gebruik van de muziek- en audiovisuele installatie en het gebruik van de orgel of de piano. Ook maken wij geen verschil tussen een crematiedienst op een weekenddag of door-de-week. Bij crematoria van andere marktpartijen valt dat niet allemaal onder het tarief. Soms rekent men meerkosten voor het gebruik van een muziekinstallatie bij voorbeeld. Het risico met het vergelijken van crematietarieven is dus dat je appels met peren gaat vergelijken.”

Groenen van DELA voegt daar nog een factor aan toe, die ook van invloed is op het tarief: de tijd die nabestaanden gebruik maken van de crematoriumfaciliteiten. “Ons gemiddelde tarief bedraagt 1.237,50 euro. Dat is inclusief één uur aulatijd en één uur koffiekamertijd. Andere uitvaartorganisaties hanteren in hun tarief mogelijk andere tijden.”
terug naar overzicht