logoplaatje

Palliatievezorg.nl Actueel

Nieuws - 2018

Deelname patiŽnten gevraagd voor ontwikkeling keuzehulp

Geplaatst: 15 maart 2018
plaatje: bulletNFK roept mensen met kanker op een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een keuzehulp op gebied van palliatieve zorg. Deze Consultkaart Palliatieve Zorg moet `de belangrijkste vragen en antwoorden van kankerpatiŽnten in de palliatieve fase` bevatten. Dat kan van nut zijn voor patiŽnten en artsen bij de gesprekken die zij voeren over de palliatieve fase.
De NFK belegt hiervoor op 26 maart een bijeenkomst. GeÔnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Dorien Tange, via mailadres d.tange@nfk.nl.

In diverse buitenlanden wordt al veelvuldig gebruikt gemaakt van dergelijke keuzehulpen. Deze `option grids` (of `decision aids`) bestaan bij voorbeeld bij keuzes rondom de vraag of iemand wel/niet voor een operatie bij borstkanker zou moeten kiezen. Ook voor het proces van vroegtijdige zorgplanning (`advance care planning`) bestaan keuzehulpen.

Voor de vraag wanneer en met wie artsen gesprekken over palliatieve zorg zouden moeten aangaan, heeft Bureau MORBidee de Flowchart Communicatie Palliatieve Zorg ontwikkeld. Deze staat in het boek Levenseindegesprekken dat vanaf 19 maart te koop is.
terug naar overzicht