logoplaatje

Palliatievezorg.nl Actueel

Nieuws - 2018

KBO-Brabant start met bijeenkomsten over levenseinde

Geplaatst: 12 mei 2018
plaatje: bulletVanaf april biedt ouderenorganisatie KBO-Brabant haar achterban (128.000 leden verdeeld over 292 afdelingen in Brabant) een lezing over het levenseinde aan. De belangstelling voor dit onderwerp kwam aan het licht na een artikel over dit onderwerp in ledenmagazine Ons.
In de bijeenkomsten, die de titel ‘In gesprek over het levenseinde’ hebben, verstrekken speciaal geschoolde vrijwilligers informatie over het levenseinde: over diverse medische beslissingen zoals euthanasie en palliatieve sedatie, maar ook over het ‘gewone’ sterven. Daarnaast worden tips gegeven over hoe mensen daarover met elkaar (of met zorgverleners) in gesprek kunnen gaan.
Op 10 april was in het Brabantse Lieshout de try-out en daarbij waren ongeveer 50 KBO-leden aanwezig. Op 18 april was op het hoofdkantoor een preview voor bestuursleden. Daarbij waren eveneens ongeveer 50 bestuursleden aanwezig. De preview was georganiseerd zodat bestuursleden kennis konden maken de lezing, de vrijwilligers en de materialen. Een afdeling kan een bijeenkomst makkelijk organiseren met de volgende materialen: PowerPoint, Gesprekswijzer, persbericht, uitnodigingsbrief, flyer en poster. In overleg met het hoofdkantoor wordt een datum gepland en een vrijwilliger ingeschakeld.

Al vóór de preview was de lezing door 7 afdelingen aangevraagd. Projectleider Eva Geelen: ‘Ik verwacht dat de aanvragen komende weken volop gaan binnenkomen. Aangezien er toch meestal tussen de 30 en de 50 aanwezigen bij een lezing aanwezig zijn, krijgen we hier een mooi bereik mee. Daar ben ik blij mee. Want ik vind het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn over het levenseinde en daar meer bewust mee omgaan. Daarom geven we de mensen ook een mooi vormgegeven Gesprekswijzer mee naar huis. Daarin staan allerlei mogelijke gespreksonderwerpen en aandachtspunten.’
terug naar overzicht