logoplaatje

Palliatievezorg.nl Actueel

Agenda opgeven

Heeft u een evenement of gebeurtenis die vermeld zou moeten worden in deze agenda? Laat het ons weten middels een mailtje naar info@palliatievezorg.nl.
plaatje: bullet24 mei 2018 - 26 mei 2018
EAPC-congres
Het 10e World Research Congress of the European Association for Palliative Care wordt van 24 t/m 26 mei in Bern gehouden.
Website: www.eapcnet.eu/research2018/
plaatje: bullet25 mei 2018
Laatste fase van diepe dementie
In Fort Altena in Werkendam wordt op 25 mei een symposium gehouden over De laatste fase van diepe dementie. Het is het 10e jaarsymposium van Kicozo,, het Kennisinstituut Complementaire Zorg in de Zorg. Sprekers zijn onder meer Paul Vogelaar, Madeleine Kerkhof en Frans Hoogeveen.
Website: www.kicozo.nl
plaatje: bullet1 juni 2018
In gesprek over het levenseinde
Op 1 juni biedt Zorgscholing de scholing 'In gesprek over het levenseinde' aan, gericht op verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers palliatieve terminale zorg. De cursus wordt in Gouda gegeven. "Praten over het levenseinde zal altijd een verdrietige, nare kant houden, maar kan even goed een verbindende, zin- en waardevolle waarde hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat patiŽnten en naasten die voordelen ervaren?", is ťťn van de kernpunten van de scholing.

De scholing wordt verzorgd door Rob Bruntink, mede-eigenaar van Bureau MORBidee, een bureau dat gespecialiseerd is in communicatie over het levenseinde.
Website: www.zorgscholing.nl
plaatje: bullet12 juni 2018
Vocht en voeding in de palliatieve fase
Het telkens maar afvallen door onvoldoende te eten en het voortschrijdende ziekteproces legt vaak een grote emotionele druk op de laatste levensfase. Om die reden kan een goede uitleg over palliatieve voeding voor de patiŽnt en/of de naasten soms opluchting geven.

Ook kan het vraagstuk wel of niet voeden in de palliatieve fase vaak een lastig dilemma zijn voor de zorgverleners. Wat is zinvol en wat is zinloos? Wat komt de kwaliteit van leven ten goede?

Op dergelijke vragen gaat de scholing 'Vocht en voeding in de palliatieve fase' in, die op 12 juni aangeboden wordt in hospice Bardo in Hoofddorp.
Website: www.hospicebardo.nl
plaatje: bullet18 september 2018
Het Palliatieve Zorgcongres
Op 18 september wordt in Ede de najaarseditie van Het Palliatieve Zorgcongres gehouden. Onderwerpen in de plenaire lezingen zijn onder meer het Kwaliteitskader palliatieve zorg, euthanasie en palliatieve zorg voor mensen met cognitieve beperkingen. In de middag zijn er workshops over onder meer palliatieve sedatie en delier.
Website: www.nursing.nl
plaatje: bullet29 september 2018 - 30 september 2018
Verder in de palliatieve terminale zorg
Onder de naam 'Verder in de palliatieve terminale zorg' bieden Trudy Hommel en Madeleine Timmermann een verdiepende opleiding aan voor professionals werkzaam in de palliatieve terminale zorg. De pijlers zijn systeemzorg, presentiebenadering en de Learning Community, die door de cursisten wordt gevormd.

De opleiding start in oktober en telt zeven opleidingsdagen. Een kennismakingsweekend is gepland op 29 en 30 september.
Website: www.trudyhommel.nl
plaatje: bullet5 oktober 2018
Nationale Congres voor Hospicezorg
Op 5 oktober wordt in Ede het 4e Nationale Congres voor Hospicezorg gehouden. Het congres is gericht op verpleegkundigen, verzorgenden, vrijwilligers palliatieve terminale zorg en andere medewerkers van hospices en palliatieve afdelingen.
Website: www.congressenmetzorg.nl
plaatje: bullet6 november 2018
Als sterven niet vredig verloopt
De stervensfase kan gepaard gaan met onrust, angst en spirituele pijn. Dat doet niet alleen iets met de stervende zelf, maar ook met de mensen om hem of haar heen, zoals naasten en zorgverleners. De bijscholing 'Als sterven niet vredig verloopt' helpt om woorden te geven aan onmacht en biedt handvatten om op een goede manier de stervende en naasten bij te staan.

De bijscholing wordt aangeboden door hospice Bardo op 6 november, en uitgevoerd door Erik Olsman, geestelijk verzorger van hospice Bardo.
Website: www.hospicebardo.nl
plaatje: bullet7 november 2018 - 9 november 2018
Nationaal Congres Palliatieve Zorg
Het tweejaarlijkse Nationaal Congres Palliatieve Zorg wordt in 2018 op 7, 8 en 9 november gehouden. Het is de 7e keer dat dit congres wordt georganiseerd.
Website: evenementen.palliactief.nl/