logoplaatje

Palliatievezorg.nl Actueel

Agenda opgeven

Heeft u een evenement of gebeurtenis die vermeld zou moeten worden in deze agenda? Laat het ons weten middels een mailtje naar info@palliatievezorg.nl.
plaatje: bullet6 oktober 2016 - 11 mei 2017
Opleiding Complementaire Zorg
Stichting Welness & Aromatherapie biedt vanaf 6 oktober de tiendaagse opleiding Complementaire Zorg in de praktijk aan, voor verpleegkundigen en verzorgenden. In de opleiding komt o.a. aan de orde: massage, etherische oliën, ontspanningsoefeningen en tal van specifieke verpleegproblemen waarbij complementaire zorgvormen ingezet kunnen worden.
Email: m.j.h.huisman@upcmail.nl
Website: www.stichtingwelness.nl
plaatje: bullet16 mei 2017
De taal van beelden en symbolen
"Een beeld zegt meer dan 1000 woorden ..." Dit is een bekende uitspraak. Maar hoe kun je luisteren naar en ingaan op beelden die naar voren komen in gesprekken met patiënten in de palliatieve zorg? Of als verpleegkundige/verzorgende zelf beelden gebruiken? En wat is het belang hiervan?

Over deze vragen gaat de workshop 'De taal van beelden en symbolen in de palliatieve zorg' die op 16 mei in het Leerhuis Palliatieve Zorg in Rotterdam wordt gehouden.
Website: www.leerhuizenpalliatievezorg.nl
plaatje: bullet24 mei 2017
Aandacht voor sterven
Op 24 mei wordt in Baarn het symposium Aandacht voor sterven gehouden. De organisatie ligt in handen van het Landelijk Expertisecentrum Sterven, dat op 24 mei 2017 één jaar bestaat. Het Centrum ziet sterven als een lichamelijk, emotioneel, mentaal en geestelijk proces dat net als geboorte bij het leven hoort. Dit uitgangspunt is terug te vinden in het programma van het symposium. Sprekers zijn onder meer Babs van den Bergh, Ineke Koedam en Casper van Eijck.
Website: www.landelijkexpertisecentrumsterven.nl
plaatje: bullet6 juni 2017
Mensen met verstandelijke beperking
Over het levenseinde en rouw bij mensen met een verstandelijke beperking gaat een congres dat op 6 juni in Amersfoort wordt gehouden. Tijdens de bijeenkomst wordt onder meer ingegaan op de volgende onderwerpen:
•Communiceren over het levenseinde op verschillende niveaus
•Ethische dilemma’s in de palliatieve fase
•Het signaleren en behandelen van pijn
•De organisatie van een uitvaart
•Rituelen, symbolen en materialen rond afscheid nemen en het verwerken van verlies

Website: www.medilex.nl
plaatje: bullet15 juni 2017
Ontspanning in de palliatieve fase
Op 15 juni wordt een symposium over Ontspanning in de palliatieve fase gehouden. Het symposium is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en andere (semi)professionals aan het bed!

Het thema van de dag is ontspanning. Denk aan ontspanningstechnieken zoals geleide ontspanning, ademhalingsoefeningen en andere mind-body-technieken. Je leert wat klanken en muziek kunnen betekenen, of humor maar ook medicatie of technieken zoals Therapeutic Touch en Healing Touch. Ook leer je hoe aromazorg – met vaak bijzondere geuren – bij kan dragen aan ontspanning, hoe belangrijk een voorkeurshouding in de stervensfase kan zijn, of hoe belangrijk massage kan zijn of je kunnen uiten via schilderen.

Sprekers zijn onder meer: Sakia Teunissen, Martine Bush, Petra van Mil, Hendra Versteegde, Jopie van der Vorst, Klara van Zuijdam, Nancy Strijbol, Paul Vogelaar, Madeleine Kerkhof en Marcellino Bogers.

Website: www.kicozo.nl
plaatje: bullet6 oktober 2017
Derde Nationale Congres Hospicezorg
Op 6 oktober wordt voor de derde keer het Nationaal Congres Hospicezorg georganiseerd. Het programma is nog niet bekend, maar zal snel volgen.
Website: www.congressenmetzorg.nl