logoplaatje

Palliatievezorg.nl Actueel

Agenda opgeven

Heeft u een evenement of gebeurtenis die vermeld zou moeten worden in deze agenda? Laat het ons weten middels een mailtje naar info@palliatievezorg.nl.
plaatje: bullet28 maart 2018
Zorg rondom het levenseinde
Op 28 maart wordt in Ede het congres 'Zorg rondom het levenseinde' gehouden. Het congres is gericht op verpleegkundigen en verzorgenden. Vragen die in lezingen en workshops aan de orde komen, zijn:
- hoe breng je de wensen, behoeften en vragen van patiënten en naasten in kaart?
– hoe communiceer je met terminale patiënten met dementie?
– wat kun je als verpleegkundige doen als een patiënt met doodsangst kampt?
– Hoe betrek je familie bij het verlenen van de laatste zorg aan de overledene?
– Hoe bied je de juiste nazorg aan de naasten van een overledene?
– Hoe ga je het gesprek aan over doodgaan?
– Hoe zet je humor in?

Website: www.congressenmetzorg.nl
plaatje: bullet11 april 2018
In gesprek over het levenseinde
Op 11 april biedt Zorgscholing de scholing 'In gesprek over het levenseinde' aan, gericht op verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers palliatieve terminale zorg. De cursus wordt in Enschede gegeven. "Praten over het levenseinde zal altijd een verdrietige, nare kant houden, maar kan even goed een verbindende, zin- en waardevolle waarde hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat patiënten en naasten die voordelen ervaren?", is één van de kernpunten van de scholing
Website: www.zorgscholing.nl
plaatje: bullet13 april 2018
Palliatieve zorg, waar gaat het over?
Op 13 april wordt in Maasricht het congres 'Palliatieve zorg, waar gaat het over gehouden?' Het congres is gericht op verpleegkundigen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer communicaties, gezamenlijke besluitvorming en zingeving.
Website: www.palliatievezorglimburg.nl
plaatje: bullet18 april 2018 - 20 april 2018
Liverpool goes Dutch
'Liverpool goes Dutch’ is de titel van dé palliatieve cursus over longziekten. De meerdaagse cursus is gericht op longartsen en longartsen in opleiding. De focus van het programma ligt op palliatieve zorg bij COPD en longkanker. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn symptoombestrijding bij pijn, dyspneu, misselijkheid/braken, zorg rondom het levenseinde, advance care planning, communicatie en financiering.
Website: www.liverpoolgoesdutch.nl
plaatje: bullet17 mei 2018
Palliatieve zorg, intuïtie, wijsheid of wetenschap?
Op 17 mei wordt in Nijmegen voor de tiende keer de scholingsdag Palliatieve zorg, intuïtie, wijsheid of wetenschap gehouden. Het thema is 'Hoe sta jij stevig in je schoenen binnen de palliatieve zorg?!' Onderwerpen die voorbij komen zijn onder meer palliatieve sedatie, advance care planning, pijnmetingen, hoop en ileus.
Website: www.radboudumc.nl/pzorg2018
plaatje: bullet24 mei 2018 - 26 mei 2018
EAPC-congres
Het 10e World Research Congress of the European Association for Palliative Care wordt van 24 t/m 26 mei in Bern gehouden.
Website: www.eapcnet.eu/research2018/
plaatje: bullet25 mei 2018
Laatste fase van diepe dementie
In Fort Altena in Werkendam wordt op 25 mei een symposium gehouden over De laatste fase van diepe dementie. Het is het 10e jaarsymposium van Kicozo,, het Kennisinstituut Complementaire Zorg in de Zorg. Sprekers zijn onder meer Paul Vogelaar, Madeleine Kerkhof en Frans Hoogeveen.
Website: www.kicozo.nl
plaatje: bullet1 juni 2018
In gesprek over het levenseinde
Op 1 juni biedt Zorgscholing de scholing 'In gesprek over het levenseinde' aan, gericht op verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers palliatieve terminale zorg. De cursus wordt in Gouda gegeven. "Praten over het levenseinde zal altijd een verdrietige, nare kant houden, maar kan even goed een verbindende, zin- en waardevolle waarde hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat patiënten en naasten die voordelen ervaren?", is één van de kernpunten van de scholing.

De scholing wordt verzorgd door Rob Bruntink, mede-eigenaar van Bureau MORBidee, een bureau dat gespecialiseerd is in communicatie over het levenseinde.
Website: www.zorgscholing.nl
plaatje: bullet12 juni 2018
Vocht en voeding in de palliatieve fase
Het telkens maar afvallen door onvoldoende te eten en het voortschrijdende ziekteproces legt vaak een grote emotionele druk op de laatste levensfase. Om die reden kan een goede uitleg over palliatieve voeding voor de patiënt en/of de naasten soms opluchting geven.

Ook kan het vraagstuk wel of niet voeden in de palliatieve fase vaak een lastig dilemma zijn voor de zorgverleners. Wat is zinvol en wat is zinloos? Wat komt de kwaliteit van leven ten goede?

Op dergelijke vragen gaat de scholing 'Vocht en voeding in de palliatieve fase' in, die op 12 juni aangeboden wordt in hospice Bardo in Hoofddorp.
Website: www.hospicebardo.nl
plaatje: bullet18 september 2018
Het Palliatieve Zorgcongres
Op 18 september wordt in Ede de najaarseditie van Het Palliatieve Zorgcongres gehouden. Onderwerpen in de plenaire lezingen zijn onder meer het Kwaliteitskader palliatieve zorg, euthanasie en palliatieve zorg voor mensen met cognitieve beperkingen. In de middag zijn er workshops over onder meer palliatieve sedatie en delier.
Website: www.nursing.nl
plaatje: bullet29 september 2018 - 30 september 2018
Verder in de palliatieve terminale zorg
Onder de naam 'Verder in de palliatieve terminale zorg' bieden Trudy Hommel en Madeleine Timmermann een verdiepende opleiding aan voor professionals werkzaam in de palliatieve terminale zorg. De pijlers zijn systeemzorg, presentiebenadering en de Learning Community, die door de cursisten wordt gevormd.

De opleiding start in oktober en telt zeven opleidingsdagen. Een kennismakingsweekend is gepland op 29 en 30 september.
Website: www.trudyhommel.nl
plaatje: bullet5 oktober 2018
Nationale Congres voor Hospicezorg
Op 5 oktober wordt in Ede het 4e Nationale Congres voor Hospicezorg gehouden. Het congres is gericht op verpleegkundigen, verzorgenden, vrijwilligers palliatieve terminale zorg en andere medewerkers van hospices en palliatieve afdelingen.
Website: www.congressenmetzorg.nl
plaatje: bullet6 november 2018
Als sterven niet vredig verloopt
De stervensfase kan gepaard gaan met onrust, angst en spirituele pijn. Dat doet niet alleen iets met de stervende zelf, maar ook met de mensen om hem of haar heen, zoals naasten en zorgverleners. De bijscholing 'Als sterven niet vredig verloopt' helpt om woorden te geven aan onmacht en biedt handvatten om op een goede manier de stervende en naasten bij te staan.

De bijscholing wordt aangeboden door hospice Bardo op 6 november, en uitgevoerd door Erik Olsman, geestelijk verzorger van hospice Bardo.
Website: www.hospicebardo.nl
plaatje: bullet7 november 2018 - 9 november 2018
Nationaal Congres Palliatieve Zorg
Het tweejaarlijkse Nationaal Congres Palliatieve Zorg wordt in 2018 op 7, 8 en 9 november gehouden. Het is de 7e keer dat dit congres wordt georganiseerd.
Website: evenementen.palliactief.nl/