logoplaatje

Palliatievezorg.nl Actueel

Agenda opgeven

Heeft u een evenement of gebeurtenis die vermeld zou moeten worden in deze agenda? Laat het ons weten middels een mailtje naar info@palliatievezorg.nl.
plaatje: bullet20 november 2017
Palliatieve zorg en rouwbegeleiding bij dementie
Goede palliatieve zorg en rouwbegeleiding bij cliŽnten met dementie of een verstandelijke beperking vraagt net wat meer van de zorgverlener dan palliatieve zorg in het algemeen. In beide gevallen heb je te maken met mensen met een uitingsbeperking. Als een zorgverlener uitgaat van de algemene richtlijnen palliatieve zorg, wordt de cliŽnt met dementie of een verstandelijke beperking tekort gedaan.

Tijdens de cursus Palliatieve zorg en rouwbegeleiding bij dementie, die op 20 november wordt gegeven, wordt er aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
- Wat maakt palliatieve zorg bij mensen met een dementie of een verstandelijke beperking zo bijzonder?
- PDL (passiviteiten van het dagelijks leven)
- Specifieke aspecten van rouw bij mensen met dementie en hun naasten
- Pijn observatieschalen
- Begeleiden vanuit de presentie-filosofie

Deze cursus is bedoeld voor een ieder die te maken heeft met personen met dementie of een verstandelijke beperking: voor beroepskrachten in de zorgsector, maar ook voor vrijwilligers in de palliatieve sector.

Website: www.zorgscholing.nl/cursus/palliatieve-zorg-en-rouwbegeleiding-bij-dementie-6-accreditatiepunten
plaatje: bullet30 november 2017 - 1 december 2017
Wetenschapscongres
Op 30 november en 1 december vinden de tweejaarlijkse Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg plaats. Organisatoren zijn onder meer de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en acht expertisecentra palliatieve zorg in Nederland.
Website: evenementen.palliactief.nl/
plaatje: bullet14 december 2017
Elckerlijckcongres
Op 14 december wordt in Zeist het tweede Elckerlijckcongres gehouden, onder de titel: Met de dood voor ogen Ė Wat we nodig hebben is elkaar. Sprekers zijn onder meer Anne Goossensen en Christiaan Rhodius.

Het congres wordt georganiseerd voor mensen die in hun privťsituatie, vrijwilligerswerk of beroep te maken krijgen met (de zorg voor) mensen in de laatste levensfase: patiŽnten en hun vertegenwoordigers, naasten, mantelzorgers, vrijwilligers, vrijwilligerscoŲrdinatoren, geestelijk verzorgers, verzorgenden, verpleegkundigen, artsen.
Website: www.vptz.nl
plaatje: bullet27 januari 2018
Omgaan met sterven
Op zaterdag 27 januari 2018 start Omgaan met sterven op post-HBO-niveau, de 9 maanden durende opleiding tot stervensbegeleider van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. In deze Intensive worden deelnemers voorbereid op de begeleiding van stervenden vanuit de visie dat zijzelf hun eigen instrument zijn. Verbinding met en verdieping in het eigen proces zijn daarbij uitgangspunt.
Website: www.landelijkexpertisecentrumsterven.nl/opleidingen/intensive-omgaan-met-sterven/
plaatje: bullet6 februari 2018
Het Palliatieve Zorg Congres
Op dinsdag 6 februari wordt in Ede het Palliatieve Zorg Congres gehouden. Er zijn plenaire sprekers, waaronder Bert Keizer, en diverse workshops, zoals over nazorg, palliatieve zorg voor mensen met dementie, palliatieve zorg voor mensen met COPD en palliatieve sedatie.
Website: www.nursing.nl/congressen/het-palliatieve-zorg-congres-3/
plaatje: bullet10 februari 2018
Palliatieve zorg-dag voor apothekers
North East Personeelsdiensten organiseert het jaarlijkse symposium op 10 februari. Ditmaal gaat het over palliatieve zorg. Longarts Sander de Hosson is ťťn van de sprekers.
Website: www.northeastpersoneelsdiensten.nl/training-en-nascholing/185-apotheek-inspiratiemiddag-benefiet-symposium-2018
plaatje: bullet24 mei 2018 - 26 mei 2018
EAPC-congres
Het 10e World Research Congress of the European Association for Palliative Care wordt van 24 t/m 26 mei in Bern gehouden.
Website: www.eapcnet.eu/research2018/
plaatje: bullet7 november 2018 - 9 november 2018
Nationaal Congres Palliatieve Zorg
Het tweejaarlijkse Nationaal Congres Palliatieve Zorg wordt in 2018 op 7, 8 en 9 november gehouden. Het is de 7e keer dat dit congres wordt georganiseerd.
Website: evenementen.palliactief.nl/