logoplaatje

Palliatievezorg.nl Actueel

Agenda opgeven

Heeft u een evenement of gebeurtenis die vermeld zou moeten worden in deze agenda? Laat het ons weten middels een mailtje naar info@palliatievezorg.nl.
plaatje: bullet27 januari 2018
Omgaan met sterven
Op zaterdag 27 januari 2018 start Omgaan met sterven op post-HBO-niveau, de 9 maanden durende opleiding tot stervensbegeleider van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. In deze Intensive worden deelnemers voorbereid op de begeleiding van stervenden vanuit de visie dat zijzelf hun eigen instrument zijn. Verbinding met en verdieping in het eigen proces zijn daarbij uitgangspunt.
Website: www.landelijkexpertisecentrumsterven.nl/opleidingen/intensive-omgaan-met-sterven/
plaatje: bullet6 februari 2018
Het Palliatieve Zorg Congres
Op dinsdag 6 februari wordt in Ede het Palliatieve Zorg Congres gehouden. Er zijn plenaire sprekers, waaronder Bert Keizer, en diverse workshops, zoals over nazorg, palliatieve zorg voor mensen met dementie, palliatieve zorg voor mensen met COPD en palliatieve sedatie.
Website: www.nursing.nl/congressen/het-palliatieve-zorg-congres-3/
plaatje: bullet10 februari 2018
Palliatieve zorg-dag voor apothekers
North East Personeelsdiensten organiseert het jaarlijkse symposium op 10 februari. Ditmaal gaat het over palliatieve zorg. Longarts Sander de Hosson is ťťn van de sprekers.
Website: www.northeastpersoneelsdiensten.nl/training-en-nascholing/185-apotheek-inspiratiemiddag-benefiet-symposium-2018
plaatje: bullet16 februari 2018
In gesprek over het levenseinde
Op 16 februari biedt Zorgscholing de scholing 'In gesprek over het levenseinde' aan, gericht op verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers palliatieve terminale zorg. De cursus wordt in (de omgeving van) Utrecht gegeven. "Praten over het levenseinde zal altijd een verdrietige, nare kant houden, maar kan even goed een verbindende, zin- en waardevolle waarde hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat patiŽnten en naasten die voordelen ervaren?", is ťťn van de kernpunten van de scholing
Website: www.zorgscholing.nl
plaatje: bullet16 februari 2018 - 18 februari 2018
ExistentiŽle Zorg binnen de Oncologie
In het Hof van Kairos wordt van 16 t/m 18 februari de training ExistentiŽle Zorg binnen de Oncologie aangeboden, gericht op zorgverleners die met/voor oncologische patiŽnten werken.
Email: info@hofvankairos.nl
Website: www.hofvankairos.nl
plaatje: bullet8 maart 2018
Levenseinde en rouw
Mensen met een verstandelijke beperking hebben extra zorg nodig wanneer ze te maken krijgen met het naderende levenseinde en rouw. Door hun beperking kunnen zij zich niet altijd goed uiten en is het lastig om te begrijpen wat de dood betekent.

Het congres Levenseinde en rouw bij mensen met een verstandelijke beperking, dat op 8 maart wordt gehouden, besteedt hier aandacht aan. Het start met een plenaire lezing over 'het levenseinde bespreekbaar maken'. Daarna kunnen deelnemers twee verdiepingssessies naar keuze bijwonen:

- Advance care planning bij mensen met een verstandelijke beperking
- Pijn in de palliatieve fase
- Omgaan met ethische dilemma's
- Afscheid en rouw in de praktijk
- Problemen ťn mogelijkheden rondom de uitvaart

Het congres wordt gehouden in Amersfoort.
Website: www.medilex.nl
plaatje: bullet15 maart 2018
Hoop en wanhoop in de palliatieve fase
PatiŽnten in de palliatieve fase krijgen te maken met fysieke achteruitgang, opnieuw slecht nieuws, nieuwe confrontaties met hun sterfelijkheid en hun toekomstperspectief, verlies ed. Reacties lopen uiteen vanuit blijvende hoop op genezing tot wanhoop en willen sterven, waarbij patiŽnten meestal laveren tussen hoop en wanhoop.

Maar wat doet dit met jou als zorgverlener? Hoe reageer jij? Hoe kun je met slecht nieuws, hoop en wanhoop het beste omgaan? Wat heb jij te bieden aan ondersteuning?

Tijdens de training wordt ingegaan op dergelijke vragen. Ook ontvang je concrete handvatten voor het omgaan met slecht nieuws, hoop en wanhoop die je direct in je eigen praktijk kunt toepassen.

De training wordt op 15 maart in Utrecht verzorgd door Esther van Weele en Trui Simmelink.
Website: www.vestalia.nl
plaatje: bullet28 maart 2018
Zorg rondom het levenseinde
Op 28 maart wordt in Ede het congres 'Zorg rondom het levenseinde' gehouden. Het congres is gericht op verpleegkundigen en verzorgenden. Programma-onderdelen zijn nog niet bekend.
Website: www.congressenmetzorg.nl
plaatje: bullet11 april 2018
In gesprek over het levenseinde
Op 11 april biedt Zorgscholing de scholing 'In gesprek over het levenseinde' aan, gericht op verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers palliatieve terminale zorg. De cursus wordt in Enschede gegeven. "Praten over het levenseinde zal altijd een verdrietige, nare kant houden, maar kan even goed een verbindende, zin- en waardevolle waarde hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat patiŽnten en naasten die voordelen ervaren?", is ťťn van de kernpunten van de scholing
Website: www.zorgscholing.nl
plaatje: bullet13 april 2018
Palliatieve zorg, waar gaat het over?
Op 13 april wordt in Maasricht het congres 'Palliatieve zorg, waar gaat het over gehouden?' Het congres is gericht op verpleegkundigen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer communicaties, gezamenlijke besluitvorming en zingeving.
Website: www.palliatievezorglimburg.nl
plaatje: bullet18 april 2018 - 20 april 2018
Liverpool goes Dutch
'Liverpool goes Dutchí is de titel van dť palliatieve cursus over longziekten. De meerdaagse cursus is gericht op longartsen en longartsen in opleiding. De focus van het programma ligt op palliatieve zorg bij COPD en longkanker. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn symptoombestrijding bij pijn, dyspneu, misselijkheid/braken, zorg rondom het levenseinde, advance care planning, communicatie en financiering.
Website: www.liverpoolgoesdutch.nl
plaatje: bullet24 mei 2018 - 26 mei 2018
EAPC-congres
Het 10e World Research Congress of the European Association for Palliative Care wordt van 24 t/m 26 mei in Bern gehouden.
Website: www.eapcnet.eu/research2018/
plaatje: bullet25 mei 2018
Laatste fase van diepe dementie
In Fort Altena in Werkendam wordt op 25 mei een symposium gehouden over De laatste fase van diepe dementie. Het is het 10e jaarsymposium van Kicozo,, het Kennisinstituut Complementaire Zorg in de Zorg. Sprekers zijn onder meer Paul Vogelaar, Madeleine Kerkhof en Frans Hoogeveen.
Website: www.kicozo.nl
plaatje: bullet5 oktober 2018
Nationale Congres voor Hospicezorg
Op 5 oktober wordt in Ede het 4e Nationale Congres voor Hospicezorg gehouden. Het congres is gericht op verpleegkundigen, verzorgenden, vrijwilligers palliatieve terminale zorg en andere medewerkers van hospices en palliatieve afdelingen.
Website: www.congressenmetzorg.nl
plaatje: bullet7 november 2018 - 9 november 2018
Nationaal Congres Palliatieve Zorg
Het tweejaarlijkse Nationaal Congres Palliatieve Zorg wordt in 2018 op 7, 8 en 9 november gehouden. Het is de 7e keer dat dit congres wordt georganiseerd.
Website: evenementen.palliactief.nl/