logoplaatje

Palliatievezorg.nl Actueel

Nieuws - 2017
plaatje: Rechtszaak tegen de dood

Rechtszaak tegen de dood

Geplaatst: 23 juni 2017
plaatje: bulletOp 14 juli vindt in het Paleis van Justitie in Amsterdam een complexe strafzaak plaats: een proces tegen de dood. Namens de mens klagen initiatiefnemers Eva Knibbe en Bart van de Woestijne de dood aan. Zij beroepen zich daartoe op Artikel II-62 van de Europese grondwet: ‘Eenieder heeft recht op leven.’
Tijdens de openbare zitting zal worden onderzocht op welke manier en met welke gevolgen de dood ingrijpt in het leven. Belangrijk is dat de dood hier in het openbaar mee geconfronteerd wordt en dat het handelen en/of nalaten van de dood zorgvuldig wordt afgewogen door een vakkundige, meervoudige strafkamer.

De voornaamste aanklachten zullen zijn: de schaduw die de dood over het leven werpt, de angst die de dood zaait en de grote schadelijke gevolgen daarvan op de psyche van de mens; dit is in het strafrecht strafbaar gesteld als belaging, ofwel stalking. Aan de dood wordt ook verweten de willekeur, het achterhouden van informatie en de onbetrouwbaarheid en onzorgvuldigheid in handelen.

Omdat een eerlijk proces voorop staat worden ook mensen die de dood wensen te verdedigen gehoord. De dood heeft daarvoor een eigen advocaat toegewezen gekregen: Eugene Sutorius. Sutorius was als hoogleraar Strafrechtwetenschap verbonden aan de UvA en is mede-initiatiefnemer van de euthanasiewetgeving.

Met de rechtszaak reflecteren kunstenaars Knibbe en Van de Woestijne op deze tijd, waarin het leven maakbaar en te controleren lijkt. De aanklacht belicht het onvermogen om ons te verhouden tot de ongrijpbaarheid van de dood. De initiatiefnemers, hun achterban en André Coumans - die de rol van officier van justitie op zich neemt - roepen mensen op zich uit te spreken en de zitting bij te wonen.

Het bijwonen van de rechtszitting is niet meer mogelijk, de voorstelling is uitverkocht. Nadien is de gebeurtenis echter te bezoeken in de vorm van een video-installatie in het festivalhart van het Over het IJ Festival (15 t/m 23 juli). Dagelijks om 19.30 uur reflecteren de makers samen met een deskundige op de rechtszaak en het proces daarnaartoe.

Voor meer informatie: www.rechtszaaktegendedood.nl.

terug naar overzicht