logoplaatje

Palliatievezorg.nl Waar?

Tijdelijke opname

plaatje: bulletOm praktische redenen, of omdat de vaste verzorgers van een zieke korte tijd ontlast moeten worden, kan gekozen worden voor een tijdelijke opname in bij voorbeeld een verzorgingshuis, verpleeghuis of hospice. Deze tijdelijke opname wordt `respijtzorg` genoemd.
Sommige verpleeg- of verzorgingshuizen hebben hiervoor speciale `crisis-bedden`. Ook hospices lenen zich voor tijdelijke opnames. Na een kort verblijf, kan de zorg thuis weer gewoon doorgaan. In die tijd kunnen de vaste verzorgers even bijtanken en op krachten komen.

Respijtzorg is in Nederland vrij onbekend. Voor mensen met (lichte vormen van) dementie bestaat het in de vorm van de dagopvang of een zorgboerderij, maar voor andere ziekten is er nauwelijks aanbod. Slechts in een klein aantal gemeenten bestaat `palliatieve dagopvang`. In de zorg voor kinderen die ongeneeslijk ziek zijn is respijtzorg meer gangbaar dan bij volwassenen. Kinderhospices bij voorbeeld, hebben vooral gasten in huis die af en toe even komen logeren, zodat hun ouders even ontlast worden.

Reageren?

plaatje: bulletWilt u een reactie geven op bovenstaande tekst? Dat kan hieronder.