logoplaatje

Palliatievezorg.nl Waar?

plaatje: Wat doen huishoudelijke hulpen wel of niet?

Wat doen huishoudelijke hulpen wel of niet?

plaatje: bulletHieronder vindt u lijstjes taken die huishoudelijke hulpen wel of niet uitvoeren.
De huishoudelijke hulp laat zich inschakelen voor:

- het doen van boodschappen (en het opbergen)
- het koken of het doen van voorbereidingen voor het koken
- de afwas
- opmaken/verschonen van de bedden
- huiskamer schoon maken (stof afnemen, stofzuigen, dweilen, vitrages wassen (maar niet de zware gordijnen), lamellen/jaloezieën schoonmaken, ramen lappen)
- het verzorgen van de planten
- her reinigen van de badkamer en het toilet
- het wassen/drogen/ophangen/vouwen/strijken van de was (kleding/linnengoed)
- het schoonmaken/ontdooien van de koelkast
- het opruimen van kasten
- het afnemen van deuren/tegels/meubilair
- het poetsen van koper/zilver
- het vegen van het balkon
- het uitlaten van de hond uitlaten
- u meenemen voor een uitstapje

Het opvangen van de kinderen gebeurt alleen in bijzondere situaties.

Waarvoor kunt u de huishoudelijke hulpen niet inschakelen?

- de grote schoonmaak-acties (zoals plafonds nat afnemen, zware overgordijnen en/of vloerkleden reinigen, vloerbedekking met tapijtreiniger reinigen, vloeren handmatig in de was zetten, kamers leeghalen of meubels uit elkaar halen)
- werkzaamheden buitenshuis (zoals tuinonderhoud, het schoonmaken van fiets of auto en het opruimen van garage of schuur)

Of al het huishoudelijke werk waarvoor u een indicatie hebt gekregen door één of meerdere personen wordt uitgevoerd is afhankelijk van de organisatie die u daarvoor heeft ingehuurd of heeft toegewezen gekregen.

De huishoudelijke hulp noteert in een map (soms zorgmap of klantmap genoemd) welke taken ze heeft verricht. Die map blijft bij u in huis liggen.

Mocht u iemand zoeken die de tuin voor u bijhoudt, dan kunt u op zoek gaan naar een speciale organisatie voor tuinzorg in de buurt. Daarvan zijn er niet veel. Soms kunt u bij een Klussendienst van een welzijnsorganisatie terecht. Anders zit er niets anders op dan een hoveniersbedrijf in te schakelen.
plaatje: HH1 en HH2

HH1 en HH2

In de papieren van het WMO-bureau of in de facturen die u van het Centraal Administratiekantoor krijgt, wordt soms onderscheid gemaakt tussen twee soorten huishoudelijke hulp: huishuidelijke hulp 1 (HH1) of huishoudelijke hulp 2 (HH2).

Volgens de wetgeving wordt HH2 geïndiceerd als mensen niet volledig de regie over hun huishouden kunnen voeren. Dat wil concreet zeggen: niet alleen is er hulp nodig bij het uitvoeren van allerlei huishoudelijk werk, er is ook hulp nodig bij het georganiseerd krijgen van allerlei huishoudelijk werk.

In de praktijk blijkt het moeilijk een onderscheid te maken tussen HH1 en HH2. Omdat gemeenten verschillend denken over wat onder het één of het ander valt (en sommige het verschil zelfs niet meer maken), is het niet mogelijk in het algemeen aan te geven welke hulp HH1 wordt genoemd, en welke HH2. Bij gemeenten die nog wel het onderscheid maken, staat HH2 vaak voor de wat complexere huishoudelijke hulp.

Reageren?

plaatje: bulletWilt u een reactie geven op bovenstaande teksten? Dat kan hieronder.