logoplaatje

Palliatievezorg.nl Waar?

plaatje: Inloophuis in Waalwijk.
Inloophuis in Waalwijk.

Inloophuizen

plaatje: bulletEr zijn zo`n 50 Inloophuizen voor mensen met kanker en hun naasten in Nederland. Een Inloophuis is een plek voor lotgenotencontact, en staat open voor iedereen die kanker heeft (gehad), voor hun partners en voor familieleden.
De Inloophuizen worden gerund door vrijwilligers. Welk aanbod van activiteiten er vanuit een Inloophuis is, is van huis tot huis verschillend. Veelal gaat het om creatieve cursussen (schilderen, boetseren) of op ontspanning gerichte activiteiten (massage, meditatie, wandelen). Ook zijn er regelmatig koffie-ochtenden of thema-avonden, met lezingen.

Bij Inloophuizen staat de laagdrempeligheid voorop. Redenen om een Inloophuis te bezoeken kunnen zijn:
- praten over wat iemand bezighoudt;
- even rust, warmte, betrokkenheid of rust vinden;
- lotgenoten willen ontmoeten;
- aan lotgenoten en/of vrijwilligers vragen stellen over het omgaan met kanker;
- de bibliotheek van het Inloophuis bezoeken;
- deelnemen aan groepsgesprekken, creativiteitsgroepen en/of ontspanningsgroepen;
- lezingen bijwonen;

Voor veel bezoekers is het waardevol dat een Inloophuis geen therapeutisch centrum is of op andere wijze aan de medische zorg doet denken. Sommige Inloophuizen echter, zijn tevens een centrum voor psychosociale zorg. Daar werken, naast vrijwilligers, ook therapeuten die in de begeleiding van mensen met kanker gespecialiseerd zijn.

Waar de inloophuizen zijn te vinden, kunt u opzoeken op de website van de Vereniging FINK (de koepelorganisatie van de inloophuizen), www.verenigingfink.nl, de website van IPSO (Instellingen voor Psychosociale Oncologie: de koepelorganisatie van inloophuizen én therapeutische centra), www.ipso.nl of de website van de Toon Hermans Huizen, www.toonhermanshuis.nl.

Reactie geven?

plaatje: bulletWilt u reageren op bovenstaande tekst? Dat kan hieronder.