logoplaatje

Palliatievezorg.nl Voor zorgverleners

plaatje: Scholing

Scholing

plaatje: bulletVoor diverse groepen verzorgenden en verpleegkundigen worden tal van scholingen aangeboden op het gebied van palliatieve zorg. Soms kortdurende cursussen, soms opleidingen die over enkele jaren worden uitgesmeerd.
Over de regio Utrecht schreef Ellen de Nijs e.a. in vakblad Pallium (in 2010): "Binnen de regio Utrecht zijn de afgelopen 10 jaar veel ontwikkelingen geweest op het gebied van onderwijs voor verpleegkundigen en verzorgenden in de palliatieve zorg. Er lijkt een geďntegreerd en afgestemd aanbod te zijn voor bijna alle niveaus."

Zij noemden onder meer de hbo-v opleiding van de Hogeschool Utrecht, waar een minor palliatieve zorg bestaat, een scholing voor verzorgenden niveau 3 (via het ROC), een basismodule voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 (van het Opleidingscentrum van het UMC Utrecht) en de module palliatieve zorg in de Verpleegkundige Vervolgopleiding Oncologie van het UMC Utrecht. Bij evaluatie van dit scholingsaanbod blijkt dat met name scholing voor verzorgenden niveau 1 en 2 ontbreekt.

In september 2010 introduceerde het UMC Utrecht een post-hbo opleiding palliatieve zorg. Meer informatie daarover vindt u op de website
www.umcutrecht.nl, onder `Onderwijs` en `Opleidingen`.

Specifieke informatie over het scholingsaanbod per regio van de Integrale Kankercentra vindt u op de website www.iknl.nl, onder `Opleiding`.

Artsen

plaatje: bulletOok voor artsen worden er voortdurend scholingen aangeboden. De variatie is daarbij al net zo groot als bij de scholingen voor verzorgenden en verpleegkundigen.
In die reguliere opleidingen voor artsen is slechts mondjesmaat aandacht voor palliatieve zorg.
Bernardina Wanrooij, al 15 jaar initiatiefnemer en uitvoerder van scholingen voor artsen op het gebied van palliatieve zorg (vooral voor de afdeling Huisartsgeneeskunde van het AMC/Universiteit van Amsterdam) zei daarover begin 2010 in Pallium: "Als ik kijk naar de opleiding van huisartsen, komen aspecten van palliatieve zorgverlening hooguit op twee of drie dagdelen aan de orde. ‘Euthanasie’ wordt in een middag behandeld, ‘pijn’ wordt behandeld als het over chronische zorg gaat, maar in dat lesdeel komt evengoed de chronische benigne pijn voorbij. Aan de palliatieve términale zorg wordt helemaal mondjesmaat aandacht besteed. (...) Kijk je naar de basisopleiding tot arts, dan krijgt het sterven weinig aandacht. De opleiding draait vooral om curatie."

De artsenfederatie KNMG is ook actief op het terrein van de scholing. Het biedt regelmatig cursussen ook rondom palliatieve sedatie en euthanasie.

Reageren?

plaatje: bulletWilt u een reactie geven op bovenstaande tekst? Dat kan hieronder.