logoplaatje

Palliatievezorg.nl Bibliotheek

plaatje: Wie denkt er nu aan seks?

Wie denkt er nu aan seks?

plaatje: bulletSeks en intimiteit. Het is misschien wel het laatste waar een patiënt en partner aan denken, zodra er een ongeneeslijke ziekte is geconstateerd. Alles draait dan om behandelingen, ziekenhuisbezoeken, leven tussen hoop en vrees. Wie denkt in zo’n situatie aan seks?
Juist in zo’n kwetsbare tijd bestaat een grote behoefte aan nabijheid. Ieder mens is en blijft een seksueel wezen, ook als er sprake is van een levensbedreigende ziekte. Stellen merken dat de omgang met elkaar verandert. Ze beleven seksualiteit en intimiteit anders en zullen op zoek gaan naar andere manieren om dicht bij elkaar te kunnen zijn. Het samenzijn draait minder om lust en seksuele ontlading, juist meer om liefde, warmte en steun.

Niet iedereen is gewend om in alle openheid te praten over seks en intimiteit. Dat is begrijpelijk, maar ook jammer want het ontberen van intiem contact kan bij zowel de patiënt als partner voor eenzaamheid zorgen. Door niet met elkaar te communiceren, wordt bovendien de gezamenlijke zoektocht naar alternatieven belemmerd. Daarom heeft Pal voor U, in samenwerking met de netwerken palliatieve zorg, een boekje gemaakt. Om het gesprek tussen partners op gang te brengen en ze dichter bij elkaar te brengen.

Het boekje is hier te downloaden. Als het daar niet meer te downloaden is, moet u `wie denkt er nu aan seks` intikken bij Google. Het boekje verschijnt dan als eerste hit, in pdf.

In het boekje wordt onder meer aandacht besteed aan de impact van een veranderend zelfbeeld. Ook wordt geschreven over hulpmiddelen die kunnen helpen de eventuele seksuele problemen te verlichten. Een aparte pagina is gewijde aan mogelijkheden om het seksuele leven aan te passen.

Alternatieven voor de seks zoals die was

Het kan zijn dat de seksualiteit/intimiteit al zeer gevarieerd werd beleefd vóórdat er sprake was van een ongeneeslijke ziekte. Vaak echter, groeit er in het seksleven een bepaalde gewenning, waardoor er zelden naar alternatieven hoeft te worden gezocht. Een ziekte kan daar verandering in brengen.

Varianten die dan interessant kunnen worden zijn bij voorbeeld:
- Samen in bad of onder de douche
- Elkaar inzepen, scrubben of insmeren met bodymilk
- Elkaars haar verzorgen (kammen, föhnen, vlechten, knippen)
- Elkaar eten/drinken geven (kan ook mond-tot-mond)
- Elkaar insmeren met iets lekkers (eetbaars) en dat oplikken
- Andere seksuele posities/standjes
- Elkaar stimuleren met de hand, de mond, met een vibrator
- Elkaar seksueel getinte of erotische literatuur voorlezen
- Samen films kijken
- In elkaars nabijheid masturberen