logoplaatje

Palliatievezorg.nl Palliatieve zorg...

plaatje: Verlichting van klachten

Verlichting van klachten

plaatje: bulletHet bestrijden van klachten, problemen en symptomen is in palliatieve zorgverlening belangrijker dan het bestrijden van de onderliggende ziekte. Daarover is immers bekend dat er geen sprake meer kan zijn van genezing.
Het verlichten van klachten is het hoofddoel van de zorgverlening. Niet de lengte, maar de kwaliteit van het leven staat centraal. Een veelgehoorde uitspraak in dit verband is dat Ďpalliatieve zorg geen dagen toevoegt aan het leven, maar leven toevoegt aan de dagení.

Als het einde nadert, en tijd alsmaar kostbaarder wordt, is kwaliteit van leven niet iets dat uitsluitend met de inzet van techniek, therapieŽn of medicatie te bereiken valt. Menselijke aandacht, liefde en warmte zijn dan minstens zo waardevol.

Wat die kwaliteit van leven in de praktijk betekent, bepaalt iedereen voor zichzelf. Zorgverleners die palliatieve zorg verlenen, laten zich daarom (als het goed is) door de wensen en behoeften van de patiŽnt leiden.

Uit onderzoek is bekend dat de patiŽnt allereerst baat heeft bij een goede pijnbestrijding en symptoombestrijding. Zijn de lichamelijke klachten immers niet onder controle, dan valt er nauwelijks te genieten van het leven. Andere behoeften die in onderzoek genoemd worden, zijn: emotionele, spirituele en praktische ondersteuning, een prettige bejegening door zorgverleners, aandacht voor comfort en een persoonlijke, respectvolle benadering door (liefst vaste, vertrouwde) zorgverleners.