logoplaatje

Palliatievezorg.nl Palliatieve zorg...

Thuis of elders

plaatje: bulletMeer dan driekwart van de Nederlanders wil het liefst thuis sterven. In huis voelt men zich vertrouwd, kan het gewone leven zoveel mogelijk doorgaan, zijn de drempels het laagst om familie en vrienden te zien en hulp van hen te ontvangen. Voor dertig procent van de Nederland wordt de wens om thuis te sterven realiteit. De rest overlijdt in een ziekenhuis, verpleeghuis, verzorgingshuis of hospice/bijna-thuis-huis. Het gebeurt dus vaak dat patiŽnten niet sterven in de lokatie van hun keuze.
Hoewel thuis sterven door velen als ideaal wordt gezien, zitten er ook haken en ogen aan. Naast de belasting die dit met zich meebrengt voor mantelzorgers is er het praktische punt van de ruimte. Het bed waarin de patiŽnt de laatste fase van zijn leven zal doorbrengen, neemt veel ruimte in beslag. Meestal wordt het bed in de huiskamer geplaatst. Daarmee is de kamer misschien niet vol, maar voor de overige gezinsleden is de huiskamer geen huiskamer meer, maar een ziekenkamer. Als het ziekte- en sterfbed lang duurt, ontstaat er het gevaar dat het ontbreken van een huiskamer het huiselijke leven negatief gaat beÔnvloeden. Wordt de medische situatie van de patiŽnt complex, dan kan de huiskamer op een mini-ziekenhuis gaan lijken. Ook dat kan vervelend voor de naasten zijn.

In het onderdeel Door wie? vindt u meer informatie over de verschillende lokaties, en de mogelijke voor- en nadelen daarvan.