Enkele gerenommeerde onderzoekers op het gebied van palliatieve zorg hebben in juni de Stichting Palliatieve Zorg Onderzoek Nederland (PalZon) opgericht. De Stichting komt voort uit de academische Expertisecentra Palliatieve Zorg en IKNL, maar staat nadrukkelijk open voor onderzoekers van buiten deze organisaties, zoals van hogescholen.
“Op gebied van palliatieve zorg is er veel gaande”, zegt Bregje Onwuteaka-Philipsen, voorzitter van het Expertise Centrum Palliatieve Zorg van VUmc, daarmee verwijzend naar het Nationaal Programma Palliatieve Zorg, de recente lancering van het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg en het voornemen van het Ministerie van VWS om het ZonMw-programma Palliantie – dat tot 2020 loopt – te verlengen. “Het werd steeds meer een lastig punt dat er geen partij bestond die de onderzoekers vertegenwoordigde. Daarom is de Stichting er gekomen. We willen een gesprekspartner zijn voor VWS en ZonMw, maar ook vooor ‘collectebusfondsen’ als KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds of Alzheimer Nederland.”
De bundeling van onderzoekers in een Stichting maakt onderzoek op het gebied van palliatieve zorg mogelijk interessanter voor dergelijke fondsen, vermoedt Onwuteaka-Philipsen. Vooralsnog gaan bestedingen van deze fondsen hoofdzakelijk naar onderzoeken die gericht zijn op curatieve behandelingen. “De vorming van de Stichting kan helpen de drempel voor palliatief-gericht onderzoek te verlagen.”
Een andere waarde van het bestaan van een Stichting betreft de mogelijkheid voor samenwerking: “Multicentre studies zullen makkelijker uit te voeren zijn”, verwacht Onwuteaka-Philipsen. Ook kan de Stichting van betekenis zijn in het delen van kennis.
Allereerst wil de Stichting, samen met het veld, een nationale onderzoeksagenda gaan opstellen. Leemtes in thema’s, die nog niet door Palliantie, Europese fondsen of andere externe partijen gefinancierd worden, kunnen daarop een plaats krijgen.
Geef een reactie