Vroegtijdige zorgplanning kan beter van de grond komen als de burger zich meer bewust wordt van zijn sterfelijkheid, geeft netwerkcoördinator Jacqueline Tijhaar in de recent verschenen uitgave van Pallium. Daarom moeten Netwerken Palliatieve Zorg zich ook nadrukkelijk op dat bewustzijn richten.
“Een belangrijk onderwerp in deze tijd is de vroegtijdige zorgplanning”, zegt Tijhaar. “Vanuit dat thema bekeken, hechten we er waarde aan dat de medisch-specialist al direct na de diagnose de diverse scenario’s schetst die vervolgens kunnen ontstaan. Daar hoort ook het scenario bij waarin geen sprake is van genezing, maar waarin juist die palliatieve zorg aan de orde komt. De inspanningen van de dokter zullen vruchtbaarder zijn als de patiënt ervoor open staat om daarover te spreken. Cruciaal op dit punt is dat de bewustwording van de burger toeneemt ten aanzien van het besef dat de dood bij het leven hoort, en dus mogelijk ook bij zijn of haar leven.
Eén van de manieren waarop ik aan die bewustwording al in het Netwerk in West-Friesland een bijdrage probeerde te leveren (waar Tijhaar 13 jaar netwerkcoördinator was, – red.), was door de oprichting van Café Doodgewoon-bijeenkomsten: informatieve avonden voor professionals én burgers over ‘palliatieve thema’s’. Ook het tijdschrift Pal voor u speelt hierin natuurlijk een belangrijke rol. Het verschijnt één keer per jaar, en we verspreiden het via zorgverleners van ons Netwerk onder patiënten en naasten. En met de ouderenbonden hebben we meerdere bijeenkomsten georganiseerd over regie voeren in de laatste fase van je leven. Het zijn dit soort initiatieven die eraan kunnen bijdragen dat die vroegtijdige zorgplanning – of proactieve zorgplanning zoals we dat in onze regio meestal noemen – beter van de grond kan komen.”
Geef een reactie