Vrijwilligers in hospices zijn minder gecharmeerd van het gebruik van (basale) technologie in de zorg dan verpleegkundigen. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek dat dr. Richard Evering en dr. Somaya Ben Allouch van het lectoraat Technology, Health & Care van Saxion University of Applied Sciences in samenwerking met een Nederlands hospice is gestart. Uiteindelijke doel van het onderzoek is te bekijken welke mogelijke meerwaarde technologie kan hebben in het leefcomfort en de woonveiligheid van hospicebewoners.
In totaal zijn 18 diepte-interviews afgenomen bij 10 vrijwilligers en 8 verpleegkundigen. Uit de interviews is naar voren gekomen dat vrijwilligers erg huiverig zijn tegenover de inzet van technologie omdat dit mogelijk verstorend werkt op de persoonlijke aandacht voor-, en sociale interactie met, de bewoner. Dit betekent echter niet dat zowel vrijwilligers als ook verpleegkundigen gebruik maken van de aanwezige technologie in het hospice (zie tabel 1 hieronder).
Volgens de vrijwilligers wordt het meest gebruik gemaakt van het persoonlijk alarmeringssysteem, automatisch verstelbare bedden, glijzeilen, tillakens, douchestoel en douchebrancard. In de interviews is door de onderzoekers ook informatie verstrekt over robotica en e-health. Het gebruik daarvan kwam (nog) niet voor.
Geef een reactie