Sabine Netters werkt als internist-oncoloog en consulent palliatieve zorg bij het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Palliatieve zorg is onderdeel van haar dagelijkse werk, maar ook binnen haar beroepsgroep én in het onderwijs zet ze zich ervoor in.
In het vakblad Pallium wordt haar de vraag gesteld of het bewustzijn onder medisch-specialisten aanwezig is dat een groot deel van de ziekenhuisbezoekers palliatieve zorgnoden heeft. Immers: buitenlands onderzoek suggereert dat minstens éénderde van de algemene ziekenhuispopulatie daaronder valt.
“Dat cijfer kan ik me goed voorstellen. Misschien is het cijfer in de Nederlandse ziekenhuizen nog wel hoger. Of de wat minder in palliatieve zorg gespecialiseerde medisch-specialisten zich daarvan bewust zijn… Ik denk het niet. Ik denk sowieso dat het basale concept van palliatieve zorg – de brede kijk op de mens, denkend aan de vier domeinen: lichamelijk, sociaal, psychisch en spiritueel – niet zo bekend is onder medisch-specialisten. Ik vraag me af hoe groot het deel is dat verder komt dan twee domeinen. Met name de sociale en spirituele aspecten van de zorg zijn volgens mij nog maar nauwelijks bekend. Ik vermoed dat menigeen dit niet tot hun werk rekent. Bovendien: het gros ziet palliatieve zorg nog vooral als terminale zorg, heb ik de indruk. Er zal dus eerst nog het nodige aan bewustwording moeten worden gedaan. Er is wel een shift gaande, zoals ik eerder heb duidelijk gemaakt, maar dat betekent nog lang niet dat er geen sprake meer is van medisch-specialisten die onbewust onbekwaam zijn.”
Geef een reactie