Met de introductie van een nieuwe definitie van palliatieve zorg, heeft de International Association for Hospice and Palliative Care (IAHPC) een wereldwijde discussie uitgelokt. De European Association for Palliative Care (EAPC) heeft er nadrukkelijk afstand van genomen.
Volgens de IAHPC was een nieuwe definitie hard nodig, aangezien de veelgebruikte WHO-definitie al 17 jaar oud is. IAHPC presenteerde de nieuwe definitie op haar website, met de toevoeging dat bijna 1000 individuele zorgprofessionals en andere betrokken de nieuwe definitie ondersteunen. Onder die ondersteuners bevinden zich twee Nederlanders: Kris Vissers en Dudlin Jansen. Verdere toelichting wordt er niet bij gegeven, maar ‘Kris Vissers’ kan de hoogleraar Pijnbestrijding en Palliatieve Geneeskunde van het Radboudumc in Nijmegen zijn, en ‘Dudlin Jansen’ zou een verpleegkundige van Hospice Wassenaar kunnen zijn.
Volgens IAHPC moet de definitie van palliatieve zorg alsvolgt zijn: ‘Palliative care is the active holistic care of individuals across all ages with serious health-related suffering due to severe illness, and especially of those near the end of life. It aims to improve the quality of life of patients, their families and their caregivers.’ Vrij vertaald zegt de IAHPC: ‘Palliatieve zorg is actieve, holistische zorg, gericht op mensen van alle leeftijden, die met ernstig gezondheid-gelieerd lijden te maken hebben als gevolg van een ernstige ziekte. De zorg is vooral gericht op mensen die aan het eind van hun leven zijn. Palliatieve zorg heeft als doel de kwaliteit van leven van patiënten, hun families en hun verzorgers te verbeteren.’
Aan de definitie is een lijst aandachtspunten toegevoegd, vergelijkbaar met de aandachtspunten die de WHO bij de eigen definitie noemt. Zo stelt het IAHPC onder meer dat onder palliatieve zorg preventie, vroegtijdige identificatie en de aandacht voor fysieke, psychische, spirituele en sociale behoeften valt. Ook staat het stil bij het feit dat palliatieve zorg kan samenvallen met ziektegerichte behandelingen. Verder staan er punten in als: Palliatieve zorg bevestigt het leven, bespoedigt de dood niet en ziet het sterven als een natuurlijk proces. En: Palliatieve zorg voorziet ook in het ondersteunen van de familie van de patiënt.
Het bestuur van de EAPC heeft in een verklaring unaniem afstand genomen van de definitie. De verschuiving in de definitie van ‘levensbedreigende ziekte’, zoals genoemd in de WHO-definitie, naar ‘ernstig gezondheid-gelieerd lijden’ noemt men ongewenst, vanwege het vage karakter van die omschrijving. Ook het begrip ‘lijden’ vindt het EAPC onhandig, omdat de invulling van ‘lijden’ van individu tot individu zo enorm kan verschillen. Verder mist de EAPC een link naar belangrijke thema’s als rehabilitatie, publieke gezondheid en de compassionate communities.
Geef een reactie