Palliatieve zorgprofessionals kijken via een ‘sterfstijl-bril’ naar hun patiënten. Deze sterfstijlen zijn echter gebaseerd op interpretaties van onderzoek onder gezonde Nederlanders.
Al zo’n jaar of tien biedt de Stichting STerven op de Eigen Manier trainingen voor zorgprofessionals en vrijwilligers in de palliatieve zorg aan over ‘praten over de dood’. De trainingen bestaan in allerlei varianten, waaronder een bewustwordingsbijeenkomst van één dagdeel van drie uur (voor 650 euro), een verdiepingsbijeenkomst (2 dagdelen: voor 1300 euro) of de inspiratiecyclus (6 dagdelen: voor 6.600 euro).
De trainingen zijn alle gebaseerd op een onderzoek dat de Stichting STEM in 2008 heeft laten uitvoeren door marketingbureau Motivaction. Een brochure met het trainingsaanbod verwoordt dat alsvolgt: “Stichting STEM heeft onderzoek laten doen door Motivaction naar de manier waarop mensen omgaan met de einde levensfase. Daaruit blijkt dat dat per individu heel verschillend kan zijn. Uit analyse blijkt dat er vijf hoofdtypen zijn te onderscheiden in de reactie- en communicatiepatronen van mensen, in hoe zij omgaan met de dood: proactieve, onbevangene, socialen, vertrouwende en rationele. Deze doelgroepsegmentatie vormt de basis voor de trainingen die Stem heeft ontwikkeld.”
In deze paar zinnetjes gaat al heel veel fout, schrijft Pallium-hoofdredacteur Rob Bruntink in een blog op zijn website. “Er worden een paar veronderstellingen gemaakt die op z’n minst discutabel zijn, en op zijn ergst schadelijk zijn voor de palliatieve zorgpraktijk.”
Bruntink bepleit voorzichtigheid in het omgaan met de sterfstijlen: “Wat STEM heeft gedaan met het onderzoeksmatereriaal, is absoluut not done in onderzoeksland. STEM vertaalde de gedachten en meningen van die 1570 gezonde (!) Nederlanders naar de houding van ongeneeslijk zieken en stervenden, en baseerde daar vervolgens diverse trainingen op. De afstand tussen die gezonde burger en de ongeneeslijk zieke patiënt is echter te groot om die segmentatie zomaar klakkeloos over te kunnen nemen. Het is net zoiets als aan 18-jarige meisjes vragen wat hun favoriete drankjes zijn, en vervolgens die resultaten – op 1: bier, op 2: shotjes, op 3: witte wijn – ook van toepassing verklaren op 65-jarige mannen, want ach, zowel 18-jarige meisjes als 65-jarige mannen zijn allebei mens, dus dat mag. Hierbij voelt iedereen op zijn klompen aan dat dat niet juist is, maar STEM komt er al tien jaar mee weg.”
Directeur Bert Buizert van Stichting STEM gaat onder de blog niet in op deze werkwijze. Wel wijst hij op “een zeer hoog percentage mensen” dat heel blij zou zijn met de trainingen. Hij acht hen ook “prima in staat onze genuanceerde boodschap in hun dagelijkse praktijk te vertalen.”
Fokke Vreeken zegt
Hoe makkelijk is het niet om jezelf in een bepaald hokje te zien. Gisteren was ik nog op een congresje waar diezelfde sterfstijlen werden aangehaald. Ook ik plaatste mezelf direct in zo’n hokje.
Blij zijn met een training is totaal iets anders dan dat dit ook helpend en effectief is. En dat vertalen gebeurt denk ik nauwelijks, omdat het hokje als uitgangspunt genomen word.