Vorige week is de app Oog in Oog geïntroduceerd. De app leidt kwetsbare ouderen en ongeneeslijk zieken eenvoudig door vragen die voor hen op dat moment relevant, en zinvol om te bespreken zijn. Zij kunnen de app ook samen met zorgprofessionals doorlopen, of de app als communicatiehulpmiddel gebruiken in hun contacten met artsen, verpleegkundigen of andere zorgprofessionals.
Vragen die in de app Oog in Oog gesteld worden zijn onder meer: Als er niet veel tijd meer is, wat is dan het belangrijkst voor jou?, Welke angsten heb je als het gaat over zorg die je nodig hebt? en Wat zou jou helpen als je een moeilijke (medische) beslissing moet nemen? Het zijn allemaal vragen die betrekking hebben op de laatste levensfase. Gebruikers kunnen de antwoorden intypen en opslaan. Passend bij de methodiek van advance care planning (vroegtijdige zorgplanning), kunnen de antwoorden op een ander moment weer anders zijn. Ook deze kunnen zij opslaan. Wie wil kan (een selectie van) de antwoorden in een pdf exporteren en naar een zorgprofessional sturen.
Gebruikers van de app kunnen de vragen in hun eentje beantwoorden, maar ook in gesprek met een ander. In dat geval kunnen zij desgewenst ook spelelementen aan de dialoog toevoegen. Zo kunnen zij, door een soort troefkaart in te zetten, aan de ander vragen óók antwoord op dezelfde vraag te geven. Of kunnen zij aan de ander vragen een inschatting te maken van het antwoord dat zij zullen gaan geven.
In de app kunnen ook wensen en verlangens voor de nog resterende tijd opgeslagen worden; de app kent een apart deel ‘Before I Die’. De app is voor 3,49 te koop in de Play Store. Later deze maand volgt de App Store. Voor zorgverleners zijn er speciale aanvullingen beschikbaar: een aanvullende ‘Handreiking voor het gebruik van Oog in Oog’ (inclusief algemene achtergrondinformatie over communicatie) en een document dat ‘Aanvullende informatie voor de zorgprofessional’ heet. In dat document krijgen zorgprofessionals per vraag achtergrondinformatie aangereikt over het thema van de vraag. De beide documenten zijn als pdf verkrijgbaar in de webwinkel van Bureau MORBidee.
De vragen uit de app stonden eerder in een kaartspel met dezelfde titel. In het kader van een leertraject aan Saxion University of Appleid Sciences hebben vier studenten er een app van gemaakt: Anke Baars, Babette Hengevelt, Roy Klaassen en Rikkert-Jan Plegt. Ze kregen er een ruime voldoende voor.
Geef een reactie