Een speciale website (behandelbeleidbijberoerte.nl) moet artsen, patiënten, naasten en andere betrokkenen helpen bij hun beslissing over het al dan niet stoppen van de sondevoeding in de post-acute fase na een ernstige beroerte. De website is ontwikkeld in het kader van een Palliantie-project van Amsterdam UMC (Besluitvorming na een ernstige beroerte).
Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum naar de vraag hoe de besluitvorming over al dan niet doorbehandelen na een ernstige beroerte tot stand komt, blijkt dat de beslissing over het starten of voortzetten van sondevoeding een van de meest beladen beslissingen is. Patiënten zelf zijn in de acute fase na een ernstige beroerte vaak niet in staat om hierover mee te beslissen. De behandelend artsen nemen deze beslissing daarom doorgaans in overleg met naasten. Bij het maken van deze afweging kan een ethisch dilemma ontstaan. Er is niet altijd een ‘juiste’ beslissing.
Artsen, familie en verpleegkundigen gebruiken drie typen argumenten om de beslissing te onderbouwen: de keuze van de patiënt, de (medische) noodzaak en het comfort van de patiënt. Dit is samengevat in een beslismodel, het Keuze Noodzaak Comfort model.
Het beslismodel uit het onderzoek hebben de medewerkers van Amsterdam UMC vertaald naar een concept beslismodel voor de praktijk. Dit model hebben zij in een consultatieronde voorgelegd aan een groep experts, bestaande uit: neurologen en arts assistenten, verpleegkundigen met aandachtsgebied neurologie en palliatieve zorg, artsen met expertise in palliatieve zorg, een ethicus, een huisarts, een jurist en familieleden van patiënten die een ernstige beroerte hebben doorgemaakt. De feedback uit de consultatieronde is verwerkt in het beslismodel voor de praktijk, zoals die op de website is gepubliceerd.
Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben tevens een e-learning ontwikkeld voor het werken met het Keuze Noodzaak Comfort model. De e-learning is in eerste instantie gericht op neurologen (in opleiding) en is tevens relevant voor andere artsen die in aanraking komen met deze besluitvorming.
Geef een reactie