Weliswaar ‘op kousenvoeten’, maar toch: KWF gaat het palliatieve landschap betreden. Speerpunten voor de komende jaren zijn onder meer de informatievoorziening over het palliatieve zorgaanbod, het onderzoek naar symptoombestrijding en een betere aansluiting tussen formele en informele zorg. Dit blijkt uit een interview dat vakblad Pallium had met KWF-directeur Johan van de Gronden. Het tijdschrift verschijnt over enkele weken.
De aandacht die KWF aan palliatieve zorg gaat besteden is in een langetermijnvisie vastgelegd, zegt Van de Gronden. Hij verwijst daarvoor naar het document Ambitie 2030 (waarvan een samenvatting hier te lezen is). “Op die manier willen wij een nieuw hoofdstuk aan het werk van KWF toevoegen. Al in 2021 moeten alle ongeneeslijk zieke mensen met kanker kunnen merken dat KWF zich óók op gebied van palliatieve zorg inspant voor een betere zorg.”
In het artikel in Pallium krijgt Van de Gronden de vraag voorgelegd op welke deelgebieden de palliatieve inspanningen van KWF zich gaan richten.
Van de Gronden: “Ik kan er zes noemen. Allereerst natuurlijk het terrein van het wetenschappelijke onderzoek. KWF is een belangrijke partij op gebied van oncologisch onderzoek, het ligt voor de hand dat we ook een rol op ons nemen op gebied van palliatieve zorg. Twee thema’s springen er wat ons betreft duidelijk uit: mogelijkheden voor symptoombestrijding enerzijds, en overbehandeling/onderbehandeling anderzijds. Bij de symptoombestrijding is de bewijslast vaak uiterst gering, daar willen we zo snel mogelijk een verbetering in proberen te bereiken. Wat we gaan doen rondom dat andere thema is nog weinig concreet doordacht. Kijk je in het algemeen naar de behandeling van mensen met kanker, dan zien we een overbehandeling op het medische vlak, en een onderbehandeling vanuit de niet-medische wereld, zoals de psychosociale en complementaire zorg. Daar willen we iets in betekenen, maar wat precies, moet nader onderzoek uitwijzen.”
En naast het wetenschappelijk onderzoek?
“Daarnaast willen we ons richten op een betere aansluiting tussen formele en informele zorg, het zoeken naar een mogelijke rol van KWF-vrijwilligers op het gebied van mantelzorg in de palliatieve fase, een verbetering van de informatievoorziening over palliatieve zorg op de door ons gefinancierde website kanker.nl, het structureel ondersteunen van organisaties als PZNL en last but not least het aanmoedigen van vroegtijdige gesprekken over sterven en sterfelijkheid, zowel in zorginstellingen als bij de mensen thuis. In die context denken we aan een campagne, die mogelijk vergelijkbaar is met de overheidscampagne van vorig jaar, waaraan de website overpalliatievezorg.nl gekoppeld werd. We willen helpen de bekendheid van palliatieve zorg te vergroten, maar we willen met onze aandacht voor sterven ook stimuleren dat ‘thuis sterven’ beter bereikbaar wordt. Het is al jarenlang een – in mijn ogen zorgelijk – gegeven dat zeventig procent van de mensen de wens heeft thuis te willen sterven, terwijl dat slechts voor zo’n vijfendertig procent realiteit wordt. Dat verschil willen we kleiner maken. Het wordt ten dele veroorzaakt door een zekere medicalisering van het sterven: veel sterfbedden vinden plaats in ziekenhuizen. De keerzijde daarvan is dat dit ons als burgers heeft beroofd van het vertrouwen dat thuis sterven óók een mogelijkheid is. Die keerzijde willen we adresseren.”
Het uitgebreide interview met Van de Gronden verschijnt in Pallium 5 van dit jaar. Dit nummer gaat midden november naar de abonnees. Voor meer informatie over Pallium, zie palliumtotaal.nl.
Ik wil graag meer weten over KWF