Negen studenten van de Saxion Hogeschool hebben een website ontwikkeld over digitale nalatenschap: laatstgezien.nl. Ook maakten zij een podcast, een checklist en hielden zij geruime tijd een Instagram-account bij.
De studenten kregen van Bureau MORBidee, een bureau dat gespecialiseerd is in communicatie over het levenseinde, de opdracht uit te zoeken hoe jongeren tussen 18 en 40 jaar aangezet kunnen worden na te denken over hun digitale nalatenschap.
Achtergrond hierbij is dat deze groep grootgebruikers zijn van social media en over vele digitale bestanden beschikken. Als iemand uit deze groep plotseling komt te overlijden, hoe willen zij dan digitaal voortleven? Wat moet er met hun socials gebeuren? Welke digitale bezittingen – documenten, foto’s, films, games – moeten of mogen overgedragen worden, en aan wie dan? Tegelijkertijd is uit onderzoek bekend dat slechts een enkeling iets hiervoor heeft geregeld. In het ideale scenario – voor nabestaanden – is het vastleggen van wensen over digitale nalatenschap onderdeel van de vroegtijdige zorgplanning.
De studenten van Saxion hebben de bewustwording hierover vergroot door diverse initiatieven te ontplooien. Zij zijn alle gebundeld op de website laatstgezien.nl. Op die website zijn onder meer filmpjes te zien van sociale experimenten die de studenten hebben uitgevoerd. Ook is een checklist te downloaden: deze kunnen jongeren gebruiken als hulpmiddel om hun wensen over hun digitale nalatenschap vast te leggen. Daarnaast is een podcast gemaakt, waarin een broer en een zus vragen krijgen voorgelegd over de inhoud van hun telefoons. Deze podcast is hier te beluisteren.
De studenten (Bram Jansen, Daan Weltevreden, Eblin Bekman, Esmee van Zeeventer, Lisa ter Haar, Marieke Kropman, Marije Jonker, Meryem Kaya en Zoë van Meerten) kwamen van diverse opleidingen van Saxion, zoals Ondernemersschap/Retailmanagement, Creative Media & Game Technologies en Gezondheid en Technologie.
Ineke zegt
De website laatstgezien.nl staat als niet veilig online, zodat ik daar helaas niet op ga kijken. Wellicht kan dat veranderd worden?
Rob Bruntink zegt
Beste Ineke, de redactie van palliatievezorg.nl kan daar helaas niets aan doen. Zolang er geen gegevensuitwisseling plaatsvindt via een website, hoeft deze ook niet beveiligd te worden en kan volstaan worden met http ipv https.