Een vereenvoudigde tablet kan de ervaren eenzaamheid van ouderen in de palliatieve fase verkleinen, blijkt uit onderzoek van vijf HBO-V-studenten van Hogeschool Saxion.
De vijf deden onderzoek naar de eenzaamheid bij ouderen in de palliatieve fase tijdens de Covid-19 pandemie. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is eenzaamheid het gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Veel ouderen met een palliatieve zorgbehoefte voelen zich eenzaam. Dit kan verergerd worden door de ingestelde Covid-19 maatregelen. Daarnaast zijn eenzame ouderen met een palliatieve zorgbehoefte bang om het virus op te lopen waardoor ze sociaal geïsoleerd raken. Er is onderzocht of online sociale activiteiten, zoals chatten en videobellen via een vereenvoudigde tablet, hiervoor uitkomst kunnen bieden.
De onderzoeksvraag luidde: In hoeverre zijn online sociale activiteiten van invloed bij vermindering van eenzame ouderen in de palliatieve fase, tijdens de Covid-19 pandemie? Om antwoord te kunnen krijgen op deze onderzoeksvraag zijn er enquêtes afgenomen bij dertien verschillende stakeholders in een wijk in Zutphen met ruim 7000 inwoners. Huisartsen, verpleegkundigen en werknemers van het buurthuis hebben deelgenomen aan de enquête.
De ingevulde enquêtes zijn geanalyseerd en hieruit blijkt dat het inzetten van digitale hulpmiddelen (zoals chatten en videobellen via een vereenvoudigde tablet) de eenzaamheid bij ouderen met een palliatieve zorgbehoefte kan doen verminderen, zeker nu tijdens de Covid-19 pandemie. Digitale hulpmiddelen zijn een minder grote drempel om met de eenzame ouderen met een palliatieve zorgbehoefte in contact te komen, omdat er geen kans is op het overdragen van het virus.
Volgens de respondenten van dit onderzoek is hiernaast gebleken dat eenzame ouderen met een palliatieve zorgbehoefte niet per se meer eenzaamheid ervaren dan ouderen die zich niet in de palliatieve fase begeven. Ouderen in de palliatieve fase zijn vaak juist afhankelijker van anderen waardoor zij meer mensen om zich heen ervaren. Tevens is de familie ervan bewust dat er, op korte of wat langere termijn, een afscheid aan zit te komen. Dit betekent dat ze vaker langs komen waardoor de eenzame oudere met de palliatieve zorgbehoefte meer aanspraak heeft.
De studenten hebben een technologische innovatie bedacht om de kwaliteit van leven van de ouderen (met een palliatieve zorgbehoefte) te doen verbeteren. Deze innovatie is de “DigiSamen”. Dit is een vereenvoudigde tablet speciaal en gebruiksvriendelijk aangepast aan ouderen. Ouderen kunnen met de DigiSamen toegang verkrijgen tot verschillende functies. Denkend hierbij aan spelletjes, videobellen, films kijken en chatten. Er bestaan verschillende tablets met deze functies, echter is de DigiSamen zo aangepast dat hij makkelijk in gebruik is. Bijvoorbeeld tijdens het videobellen zijn verschillende functies zoals het dempen van het geluid of het uitzetten van de camera niet mogelijk. Dit zorgt voor minder onbegrip en meer plezier in het gebruik van de DigiSamen. De innovatie is in theorie bedacht, en in verband met het coronavirus nog niet in de praktijk uitgevoerd.
Willem Koelewijn zegt
Beste Rob, ik las je berichtje over het onderzoek van vijf HBO-V studenten hebben gedaan over hoe het gebruik van een tablet de eenzaamheid van ouderen in de palliatieve fase kan verminderen. Zou je me in contact kunnen brengen met deze studenten, omdat ik op dit moment betrokken samen met Academisch Hospice Demeter bezig ben om te bekijken hoe we mbv een tablet de palliatieve terminale zorg kunnen verbeter. We gebruiken al een tablet in het hospice maar denken nu ook na over een extramurale variant. Hierbij kunnen de inzichten van deze student denk heel goed gebruikt worden. Bij voorbaat dank, Willem Koelewijn