Voor het eerst in vele jaren publiceren palliatieve koepelorganisaties hun jaarrekeningen. Nadat in april PZNL ermee was gestart, volgde Agora deze week.
Het is niet duidelijk waarom organisaties als PZNL, Agora en Fibula hun jaarrekeningen niet openbaarden. De wettelijke verplichting geldt immers al vele jaren. Een toelichting – waarom publiceert men ze nu opeens wel? – blijft achterwege bij de publicaties. Een blog van Rob Bruntink, hoofdredacteur van Pallium, suggereert dat het een gevolg is van de vasthoudendheid van cure/care consultant Erik Eijrond.
PZNL publiceerde onlangs de jaarrekeningen over 2018 en 2019. Agora volgde deze week met de jaarrekeningen van 2017, 2018 en 2019. Wie de jaarrekeningen bekijkt, stuit op een groot aantal feitelijkheden. Zo wordt duidelijk dat PZNL, een organisatie die nog maar drie jaar geleden is opgericht, inmiddels al ruim twee miljoen euro subsidie van het ministerie van VWS heeft gekregen. De jaarrekeningen laten keurig zien waar het geld naar toe is gegaan. De huisstijl van PZNL kostte in die twee jaar ongeveer 87.000 euro. Aan organisatieontwikkeling en -advies – uitgevoerd door ‘derden’ – was men zo’n 185.000 euro kwijt. Aan communicatie-advies en -ondersteuning – óók uitgevoerd door ‘derden’ – ongeveer eenzelfde bedrag. En de ontwikkeling van de website Palliaweb was in de jaren 2018/2019 goed voor een kostenpost van zo’n 170.000 euro. De hoogste post is die van de personeelskosten. Die bedraagt zo’n 900.000 euro in 2019. Daarvan ging in 2019 ongeveer 300.000 euro naar de twee (inmiddels vertrokken) bestuursleden, Esmé Wiegman en Jessica Bruijnincx. Dat komt neer op 21,2% van de totale subsidiesom die PZNL in 2019 kreeg.
De jaarrekeningen van Agora – goed voor een VWS-subsidie van een ruime miljoen euro per jaar – laten onder meer zien dat de werkzaamheden voor de Coalitie van Betekenis tot het Einde een belangrijke kurk zijn waarop de organisatie drijft; een aanzienlijk deel van de subsidie komt uit VWS-potjes die voor dat Coalitie-werk zijn bestemd. Kijkend naar de drie jaren waarover de jaarrekeningen nu geopenbaard zijn, gaat ongeveer de helft van de subsidie naar personeelskosten. Het salaris van de deeltijd-directeur Clémence Ross- van Dorp bedraagt zo’n 70.000 (67,7% dienstverband) tot 95.000 euro (88,9% dienstverband). Een onderzoek naar de eigen taken of rol van de stichting mocht in 2017 een halve ton kosten. Andere grote posten zijn bijvoorbeeld: wetenschappelijk onderzoek (een halve ton in 2019) en het project Effecten voor palliatieve benadering (een ton in 2018).
Het wachten is nu op de jaarrekeningen van de derde grote palliatieve koepelorganisatie: Fibula. Of Agora ook jaarrekeningen over eerdere jaren gaat publiceren is onduidelijk. De jaarrekeningen over 2020 zijn in mei of juni dit jaar te verwachten.
Wie wil weten wat de genoemde organisaties – PZNL, Agora en Fibula – zoal beogen te doen en hoe zij zich tot elkaar verhouden, doet er goed aan deze blog te lezen over het palliatieve landschap van Nederland.
Geef een reactie