Als verpleegkundigen eenmaal weten wat er onder digitale nalatenschap moet worden verstaan, vindt 82,2% het een relevant onderwerp om in hun contacten met ongeneeslijk zieken te bespreken. Dit blijkt uit een enquête die twee HBO-V-studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Rusha Schelfhorst en Kiki Potman, hebben uitgevoerd onder 101 verpleegkundigen en verzorgenden.
Tegelijkertijd geeft een meerderheid van de verpleegkundigen aan dat ze de kennis missen om hun patiënten op goede wijze hierover te informeren. Zij zouden graag zien dat daarvoor een speciale brochure of website beschikbaar was.
Onder digitale nalatenschap vallen alle documenten, foto’s en bezittingen die ‘ergens’ op computers, telefoons of in de cloud achterblijven als mensen overlijden. Het bewustzijn dat je hier iets voor moet regelen (om te voorkomen dat je nabestaanden niet meer bij waardevolle foto’s kunnen, of juist om te bereiken dat bepaalde documenten ‘geheim’ blijven) is niet groot in Nederland. Dat geldt zowel onder de bevolking als onder zorgprofessionals. Uit de eerder aangehaalde enquête bleek dat slechts 7,9% van de geënquêteerden over aspecten van de digitale nalatenschap had gesproken met hun patiënten. Ander onderzoek wijst uit dat waarschijnlijk zo’n 88% van de overledenen digitale bezittingen nalaat.
Memoriampage
“Internet maakt het mogelijk voor mensen om een digitale identiteit te creëren (via social media bijvoorbeeld) én om digitale bezittingen te hebben (bijvoorbeeld foto’s, documenten, websites, bitcoins)”, stellen beide studenten in hun onderzoeksverslag. “De vraag wat daarmee moet gebeuren na het overlijden van een persoon is steeds relevanter, met name voor de nabestaanden. Moet het Facebook-account een memoriampagina worden? Kunnen we nog wel bij alle foto’s die in de cloud staan als we het wachtwoord van het gmail-account niet hebben? Wie wordt er eigenaar van alle digitale films en games die de overledene had gekocht?”
Zonder wachtwoord
Volgens Schelfhorst en Potman kan het vroegtijdig regelen van digitale nalatenschap allerlei vraagstukken en dilemma’s bij nabestaanden voorkomen. “Als de overledene niks heeft geregeld voor zijn of haar digitale nalatenschap kan het zijn dat de nabestaanden niet bij sommige accounts en/of digitale bezittingen kunnen omdat nabestaanden niet zonder wachtwoord toegang kunnen krijgen tot die accounts. Om die reden is het handig om bij leven plannen te maken over wat er met de digitale bezittingen moet gebeuren.”
De studenten deden het onderzoek in opdracht van Bureau MORBidee. Eerder was het Bureau betrokken bij de productie van drie filmpjes over het belang van digitale nalatenschap.
Lees ook: Wat gebeurt er met je socials als je er niet meer bent?
Geef een reactie