“De activiteiten die Pal-live in het kader van de Wereld Alzheimer Dag in onze gemeente Diemen heeft verzorgd, dwingen je even om uit je comfortzone te stappen”, zei wethouder Welzijn Jeroen Klaasse tijdens een afsluitende bijeenkomst. “En dat is goed. Als het je lukt om af en toe van je eigen treadmill af te stappen, kunnen er mooie, waardevolle gesprekken ontstaan.”
Klaasse zei dit nadat hij enkele activiteiten in zijn gemeente had bezocht. Het Netwerk Palliatieve zorg Amsterdam & Diemen had de dag samen met de gemeente opgezet, onder de noemer Pal live. Zo was in buurthuis ’t Kruidvat de documentaire WEI te zien, een film van Ruud Lenssen over de dementie van zijn vader en zijn mantelzorgende moeder. In winkelcentrum Diemerplein stond een Before I Die Wall, die bezoekers van het winkelcentrum uitnodigde op te schrijven welke wensen zij nog hadden. Vele tientallen wensen werden achtergelaten. En in de bibliotheek stonden drie Levende Boeken. Bezoekers konden vragen stellen aan drie mensen, die ieder een boek vertegenwoordigden. Zo konden mensen in gesprek komen met Karel Winterink, die als kok in hospice Veerhuis werkt, of met Harrie Vriezen, bestuurslid van de Stichting Vaarwens, die laatste wensen realiseert van ongeneeslijk zieken. Ook was de zogeheten Levensjas aanwezig. De Levensjas is een personage dat optreedt op basisscholen, en met kinderen in gesprek gaat over rouw, verlies en dood. De Levensjas mocht zich verheugen in de belangstelling van meer dan tien geïnteresseerde kinderen, die met haar in gesprek gingen over verlieservaringen en het belang van mooie herinneringen. Klaasse bezocht ook, tot slot, een tentoonstelling over mantelzorg in de palliatieve fase, in het Diemense theater De Omval.
Sporthallen
“Normaal ben ik druk met sporthallen of protocollen”, zei Klaasse. “De thema’s die door deze activiteiten van Pal-live naar voren zijn geschoven zijn van een totaal andere orde. De thema’s zorgen voor een andere dynamiek. Dat werkte meteen door in de gesprekken die ik vandaag heb gevoerd, bijvoorbeeld met mijn collega van de gemeente, Lisa Stumpel, die mij tijdens de bezoeken heeft vergezeld. We hebben persoonlijke ervaringen uitgewisseld, onder meer over de ziekte Alzheimer en over hoe we naar de dood kijken. Terwijl we allebei die onderwerpen het liefst negeren. Het is goed om af en toe die verdiepingsslag te slaan. En je te realiseren hoe kwetsbaar ons mooie leven kan zijn.”
In de afsluitende bijeenkomst sprak Klaasse de hoop uit dat Pal-live volgend jaar rondom Wereld Alzheimer Dag opnieuw een aantal activiteiten zou willen organiseren in zijn gemeente. “Een aantal activiteiten, zoals die Wall en de Levende Boeken, hebben een experimenteel en misschien zelfs controversieel karakter. Wij hebben hopelijk laten zien dat we een goede gemeente zijn voor organisaties die willen experimenteren. ‘Diemen heeft lef’, durf ik hardop te zeggen, want dat staat niet voor niets in menige gemeentelijke notitie. Bovendien werken we er hard aan om het predicaat ‘Dementievriendelijke gemeente’ te halen. In dat kader horen ook activiteiten als die van Pal-live thuis.”
Geef een reactie