Er moet haast gemaakt worden met het onderwijs over palliatieve zorg voor artsen. En er moet oog zijn voor een dreigend tekort aan gekwalificeerde docenten palliatieve zorg. Dat waren twee duidelijke boodschappen die Yvette van der Linden, hoogleraar Palliatieve Geneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), afgaf tijdens de oratie die ze op 12 november vorig jaar hield.
Het LUMC was het enige universitaire centrum dat de afgelopen twintig jaar nog geen hoogleraar palliatieve zorg had benoemd. Sommige universiteiten hebben er inmiddels zelfs meerdere. Met de benoeming van radiotherapeut-oncoloog Van der Linden is aan die exclusieve positie een eind gekomen.
Van der Linden heeft haar sporen in de palliatieve zorg al meer dan verdiend. Ze zette de voorbije tien jaar palliatieve zorg al duidelijk op de kaart in het Leidse, onder meer als hoofd van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het LUMC. Door de positie van hoogleraar kan de zichtbaarheid van palliatieve zorg alleen maar verbeteren. In de oratie was ze duidelijk over de prioriteiten. Onderwijs is de belangrijkste. “Onderwijs over palliatieve zorg is nog niet ingebed in het mbo, hbo en wo”, constateerde Van der Linden met de nodige spijt in haar stem. “We weten al meer dan tien jaar dat dit onderwerp onvoldoende plek krijgt in het huidige curriculum. Ik hoop eraan te kunnen bijdragen dit te veranderen.” In de slipstream hiervan hoopt ze ook dat het voor jonge artsen mogelijk wordt stage te lopen in een consultatieteam palliatieve zorg.
De praktisering van dat onderwijs is overigens nog niet zo eenvoudig, schetste Van der Linden. “Er dreigt een prangend probleem: een tekort aan gekwalificeerde docenten.” Ze gaf aan dat dat probleem nog te weinig aandacht krijgt binnen de palliatieve zorgbeweging.
Een prioriteit voor de alledaagse zorgverlening betreft de focus van de zorgverlener. Die is volgens Van der Linden nog teveel geneigd alleen naar de patiënt te kijken. “Zorgprofessionals moeten standaard óók aandacht voor de naasten van de patiënt hebben”, vond Van der Linden. Vanuit het LUMC werkt ze hard aan een grotere bewustwording daarvan, onder meer via de ontwikkeling van allerlei tools en richtlijnen in het project ON2, gericht op de zorg voor naasten en nabestaanden.
De gehele oratie is hier terug te zien via You Tube.
Geef een reactie