Mantelzorg in de palliatieve fase kan een veelomvattende activiteit zijn. In grote lijnen bestaat die uit drie verschillende taken: huishoudelijk werk, persoonlijke zorg en 'regelzaken'.
Gesprekken over het levenseinde worden dikwijls uitgesteld of níet gevoerd omdat er de angst bestaat dat dat bij de ongeneeslijk zieke persoon alle hoop doet vervliegen. Hoop doet leven, toch?
Wie een goed doel zoekt op gebied van palliatieve zorg, heeft niet zoveel keus. Grote fondsen, zoals KWF, Hartstichting of Longfonds, richten zich vooral op het vinden van geneesmiddelen. Hieronder vijf stichtingen die zich wél inzetten voor palliatieve zorg.
Kaartspellen, wensenboekjes, bierviltjes, voorbeeldbrieven, boeken... Er zijn diverse hulpmiddelen die het nadenken en praten over het levenseinde stimuleren.
Om het moment van sterven te bespoedigen, kan een ernstig zieke er bewust voor kiezen met eten en drinken te stoppen. Dat kan geleidelijk, maar ook op één bepaald moment.
Het lijden aan het eind van het leven kan zo zwaar zijn, dat het verlagen van iemands bewustzijn (‘sederen’) het enige is dat de situatie nog kan verlichten. Deze behandeling wordt palliatieve sedatie genoemd.
De meeste Nederlanders die als gevolg van een (langdurende) ziekte overlijden, overlijden op een 'gewone', natuurlijke manier, zonder drastische ingrepen als euthanasie of palliatieve sedatie. Hoe ziet dat gewone, natuurlijke sterven eruit?
Hoe eerder palliatieve zorg in het ziektetraject wordt ingezet, hoe groter de voordelen en dus hoe beter het is voor de zieke en zijn naasten. Daar is wereldwijd onder diverse groepen patiënten onderzoek naar gedaan. Wat zijn die voordelen?
Een Inloophuis voor mensen met kanker is een plek voor lotgenotencontact. Het huis staat open voor iedereen die kanker heeft (gehad), maar ook voor hun partners en familieleden. Er zijn tientallen Inloophuizen voor mensen met kanker en hun naasten in Nederland.
In de online workshop Bewegen in rouw nodigt biodynamisch psychotherapeut Marie Goeminne je uit om je rouw, die je ook zo lijfelijk kunt ervaren, te ontmoeten en in beweging te brengen.
Eén centraal telefoonnummer voor burgers die met vragen zitten op gebied van palliatieve zorg. Dat voornemen heeft het bestuur van de coöperatie Palliatieve Zorg Nederland onlangs op haar verlanglijstje gezet.
Wat gebeurt er met de foto’s op jouw telefoon als je plotseling komt te overlijden? Wat moet er na je dood met jouw socialmedia-accounts gebeuren? Ofwel: wat gebeurt er met je online leven als je offline leven ophoudt?
Cijfers van Google Statistics maken duidelijk dat deze website maandelijks door zo'n vijftien- tot achttienduizend bezoekers wordt bezocht. Dankzij een poll is nu ook bekend wat de achtergrond van die bezoekers is.
Levenseindegesprekken tussen artsen en (ernstig zieke) patiënten moeten vaker en eerder gevoerd worden, vindt VVD-Kamerlid Ockje Tellegen. Ze gaat een initiatiefnota schrijven.
Een vereenvoudigde tablet kan de ervaren eenzaamheid van ouderen in de palliatieve fase verkleinen, blijkt uit onderzoek van vijf HBO-V-studenten van Hogeschool Saxion.