Het kan zowel de zieke als diens naasten rust geven als er enige duidelijkheid is over de uitvaartwensen. Waarover zou je iets kunnen vastleggen of bespreken?
Je zoekt naar boeken over palliatieve zorg, hospicezorg, rouw, levenseinde, verlies of aanverwante thema's? Kijk hier voor tientallen recensies van recent verschenen boeken.
Om 'iets' voor de toekomst vast te leggen zijn er diverse mogelijkheden, zoals een testament of wilsverklaring. Op deze pagina staat een overzicht van die mogelijkheden.
Wie op vakantie gaat, bereidt zich daarop voor. Zo kun je ook naar het levenseinde kijken. We gaan allemaal ooit een keer dood. Hoe kun je je daarop voorbereiden?
De Nederlandse hospices van vandaag-de-dag danken hun bestaan aan de oprichting van het St. Christopher’s Hospice in Londen, dat in 1967 werd opgericht.
Medische beslissingen rondom het sterfbed zijn geen zeldzaamheid. Bij iets meer dan de helft van de sterfbedden neemt een arts één of meer beslissingen die een bespoediging van het overlijden met zich kunnen meebrengen. Welke beslissingen zijn dat?
De meeste Nederlanders die als gevolg van een (langdurende) ziekte overlijden, overlijden op een 'gewone', natuurlijke manier, zonder drastische ingrepen als euthanasie of palliatieve sedatie. Hoe ziet dat gewone, natuurlijke sterven eruit?
Als er sprake is van een beperkt levensperspectief, lijken levensvragen onontkoombaar te worden. Aandacht hebben voor die levensbeschouwelijke, religieuze of spirituele vragen van patiënten en hun naasten is dan ook een elementair onderdeel van palliatieve zorg.
Palliatieve patiënten en hun naasten ervaren geen verbetering van het programma Palliantie. Vanuit dat programma werden afgelopen vijf jaar 158 projecten gefinancierd, met een totale subsidiesom van 51 miljoen euro.
Het meeste geld uit het programma Palliantie, dat gericht is op de verbetering van palliatieve zorg, gaat naar onderwijsprojecten en projecten die vroegtijdige zorgplanning stimuleren. Dit blijkt uit een inventarisatie van publicist Rob Bruntink.
Het eerste hulpmiddel van het project O2PZ om de aandacht voor palliatieve zorg in het onderwijs van verpleegkundigen en artsen te optimaliseren, is afgerond: het Onderwijsraamwerk palliatieve zorg 2.0.
Kenniscentrum Captise beheert een uitgebreide digitale bibliotheek voor professionals en studenten verpleging, verzorging en thuiszorg, welzijn en sociale dienstverlening. Ook over palliatieve zorg.