Datum: 23 september 2019, 00:05 - 23 september 2019, 23:55
Op Vergankelijkheidsdag worden burgers uitgenodigd stil te staan bij hun sterfelijkheid. Vergankelijkheidsdag vindt plaats op de eerste dag van de herfst, dit jaar op 23 september.
Op Vergankelijkheidsdag schrijf je een brief aan een tien jaar oudere zelf. Wat hoop je voor hem of haar?
Op Vergankelijkheidsdag spreek je uit hoezeer één iemand, of meerdere iemanden, van betekenis zijn voor jou.
Op Vergankelijkheidsdag denk je na over de vragen waarvoor in het alledaagse leven nauwelijks tijd is: wat wil je achterlaten voor je kinderen? Hoe wil je herinnerd worden, en sluit je leven van nu daarop aan?
Op Vergankelijkheidsdag buig je je eindelijk eens over dat testament dat je zou moeten opstellen. Je buigt je niet alleen over de verdeling van de economisch waardevolle materialen, maar ook de emotioneel waardevolle materialen. Die ring, dat kledingstuk, dat boek…
Op Vergankelijkheidsdag ga je het gesprek aan met je partner over de uitvaart die je voor jezelf wenst. Zodat je partner, als het eenmaal zover is, weet hoe hij jou de uitvaart kan geven die het beste bij je past.
Op Vergankelijkheidsdag bezoek je het graf van een familielid of een vriend(in), om er bloemen bij te leggen.
Op Vergankelijkheidsdag pak je het spel Kaartjes van Betekenis uit de kast, denk je na over enkele vragen daaruit, of bespreek je deze met familie en/of vrienden.
Op Vergankelijkheidsdag stuur je een kaartje naar die ene persoon die je misschien iets teveel uit het oog bent verloren, en spreek je uit dat je hem of haar snel weer ziet. Voordat het niet meer kan.
Enzovoorts.
Organisaties en bedrijven kunnen burgers stimuleren om bij de vergankelijkheid van het leven stil te staan, door het organiseren van specifieke activiteiten. Te denken valt aan:
Een congres over palliatieve zorg
Een bijeenkomst over wilsverklaringen schrijven
Een Death Café
Een open huis (van een hospice of crematorium bij voorbeeld)
Een rondleiding over een begraafplaats
Vergankelijkheidsdag komt voort uit een blog dat Rob Bruntink eind vorig jaar schreef. Ook in België, Engeland en Zweden wordt stilgestaan bij de Vergankelijkheidsdag.