Een Inloophuis voor mensen met kanker is een plek voor lotgenotencontact. Het huis staat open voor iedereen die kanker heeft (gehad), maar ook voor hun partners en familieleden. Er zijn tientallen Inloophuizen voor mensen met kanker en hun naasten in Nederland.
De Inloophuizen worden hoofdzakelijk gerund door vrijwilligers. Het aanbod van activiteiten is in ieder Inloophuis verschillend. Veelal gaat het om creatieve cursussen, zoals schilderen of boetseren. Daarnaast zijn er vaak op ontspanning gerichte activiteiten, zoals massage, meditatie of wandelen. Ook zijn er regelmatig koffie-ochtenden of thema-avonden, met lezingen. Sommige activiteiten zijn hoofdzakelijk gericht op verwerking en het (her)vinden van mentale kracht en/of veerkracht.
Bij Inloophuizen staat de laagdrempeligheid voorop. Redenen om een Inloophuis te bezoeken kunnen zijn:
– praten over wat iemand bezighoudt;
– even rust, warmte, betrokkenheid of rust vinden;
– lotgenoten willen ontmoeten;
– aan lotgenoten en/of vrijwilligers vragen stellen over het omgaan met kanker;
– de bibliotheek van het Inloophuis bezoeken;
– deelnemen aan groepsgesprekken, creativiteitsgroepen en/of ontspanningsgroepen;
– lezingen bijwonen;
Inloophuizen zijn belangrijke instellingen als het gaat om het vergroten van de kwaliteit van leven van mensen met kanker en hun naasten. Ze staan open voor mensen in zowel de curatieve als de palliatieve behandelfase van de ziekte.
Een bezoek aan een inloophuis is gratis. Een verwijsbrief is ook niet nodig. Voor veel bezoekers is het waardevol dat een Inloophuis geen therapeutisch centrum is of op andere wijze aan de medische zorg doet denken. Sommige Inloophuizen echter, zijn tevens een centrum voor psychosociale zorg. Daar werken, naast vrijwilligers, ook therapeuten die in de begeleiding van mensen met kanker gespecialiseerd zijn (zoals psychotherapeuten, psychologen, oedeemtherapeuten en fysiotherapeuten).
Op deze pagina van deze website is precies te vinden waar de Inloophuizen voor mensen met kanker te vinden zijn. Voor meer informatie, kijk op de website van IPSO (Instellingen PsychoSociale Oncologie).