Wie een goed doel zoekt op gebied van palliatieve zorg, heeft niet zoveel keus. Grote fondsen, zoals Alzheimer Nederland, Hartstichting of Longfonds, richten zich vooral op het vinden van geneesmiddelen. Hieronder enkele stichtingen die zich wél inzetten voor (aspecten van) palliatieve zorg.
Stichting Als & Dan
De Stichting Als & Dan wil een positieve bijdrage leveren aan de positie van (ongeneeslijk) zieken, stervenden en ouderen in onze samenleving. Belangrijke doelen zijn het bespreekbaar maken van de dood, in zowel de samenleving als in de gezondheidszorg en het bevorderen van het begrip voor ouderen en een waardevolle plek voor ouderen in de samenleving.
De Stichting heeft een ANBI-status. Eerder gefinancierde projecten staan op deze pagina. De Stichting reikt jaarlijks de Noorderlicht Prijs uit, bedoeld voor een individu of organisatie die een inspirerend initiatief heeft genomen dat direct ten goede komt aan de terminaal zieke medemens.
Stichting Ambulance Wens
Stichting Ambulance Wens verzorgt wensen van ongeneeslijk zieke mensen die niet (meer) zelf kunnen reizen. Jaarlijks gaan de honderden (medisch deskundige) vrijwilligers van de Stichting op pad met één van de ambulances van de Stichting. Veelvoorkomende reisdoelen zijn het strand, De Efteling of het geboortedorp. Voor een uitgebreid overzicht van de reisdoelen: zie deze pagina. De Stichting heeft ook een eigen vakantiehuis in Beekbergen.
Naast deze landelijk werkende Stichting Ambulance Wens, zijn er ook een handjevol organisaties die hetzelfde werk doen, maar zich dan vooral richten op een bepaalde regio. Kijk hier voor het overzicht van Samenwerkende wensambulances.
Stichting Het Bezinningshuis
De missie van Het Bezinningshuis is om het huis een plek te laten zijn van waaruit mensen met een levensbedreigende ziekte en hun naasten ruimte wordt geboden om te bezinnen over hun (on)sterfelijkheid. Ook voor anderen die worstelen met grote levensvragen rondom de dood en/of voltooid leven is er ruimte; Het Bezinningshuis wil de dood uit de taboesfeer halen. Daarnaast worden er in Het Bezinningshuis, rondom dit thema, regelmatig bijeenkomsten voor geïnteresseerde professionals en particulieren georganiseerd.
De Stichting heeft een ANBI-status.
Stichting Landelijk Expertisecentrum Sterven
Het Landelijk Expertisecentrum Sterven wil alle burgers inzicht geven in de gelaagdheid van het stervensproces. Door het bevorderen van kennis over sterven wil de Stichting bijdragen aan de kwaliteit van leven voor iedere stervende.
Daarnaast biedt het centrum scholingen en trainingen aan aan professionals. Ook heeft het centrum het tijdschrift Drempel uitgegeven, met interviews en reportages over het sterven. De Stichting heeft een ANBI-status.
Stichting Roparun
De Stichting Roparun organiseert ieder jaar een non-stop estafetteloop voor teams, vanaf Hamburg en Parijs naar Rotterdam. Daarmee halen de teams geld op dat vervolgens besteed wordt aan goede doelen, zoals hospices en ziekenhuizen. Een compleet overzicht van de doelen is hier te lezen.
De Stichting bestaat al sinds 1992. Aan de Roparun doen jaarlijks zo’n 300-400 teams mee.
Stichting VPTZ Nederland
Stichting VPTZ Nederland is de koepelorganisatie voor organisaties in de vrijwillige palliatieve terminale zorg. Deze zorg wordt zowel thuis, in hospices en steeds vaker ook in grote zorginstellingen (zoals verpleeg- en verzorgingshuizen) geboden. VPTZ Nederland ondersteunt ruim 200 lokaal of regionaal werkende lidorganisaties, behartigt hun belangen en stimuleert de kwaliteit van de zorg en ondersteuning.
Op het landelijk bureau van VPTZ Nederland werken zo’n tien mensen. Bij de 200 lidorganisaties werken zo’n 10.000 vrijwilligers.
Stichting Komma
De missie van Stichting Komma is om zoveel mogelijk ongeneeslijk zieke ouders te helpen iets blijvends na te laten voor hun kinderen. Dat kan onder meer een professioneel opgenomen videoportret zijn, gebaseerd op één of meerdere gesprekken tussen de ernstig zieke ouder en een professionele interviewer. Voor meer informatie, kijk op de site van Stichting Komma.