Palliatieve zorg kan overal verleend worden: thuis, maar ook in een zorginstelling, zoals in een ziekenhuis, verpleeghuis, verzorgingshuis of hospice. Vaak gaat het daarbij om reguliere zorg, die niet altijd als ‘palliatieve zorg’ gelabeld wordt.
Thuis
Wie tijdens zijn ziekte vooral thuis verblijft, heeft in eerste instantie vooral te maken met de zorg van naasten (‘mantelzorg’). Je kunt medische zorg van de huisarts krijgen, en verpleegkundige hulp van de thuiszorg. Schakel die dus in als er medische of verpleegkundige zorg noodzakelijk is. Daarnaast kun je extra zorg in de laatste levensfase krijgen van vrijwilligers palliatieve terminale zorg. Meer informatie over palliatieve thuiszorg vind je hier.
Ziekenhuis
Als eenmaal is vastgesteld dat de ziekte zich in de palliatieve fase bevindt, dienen zorgverleners in en vanuit het ziekenhuis palliatieve zorg te verlenen. Tijdens opnames of polibezoeken gaat het waarschijnlijk allemaal hetzelfde als in de tijd dat er in of vanuit het ziekenhuis nog gepoogd werd de zieke van zijn ziekte te genezen. Nu dat niet meer aan de orde is, zullen de zorgverleners zich aldaar net zo om jou bekommeren als anders. Alleen zullen de behandelingen of de inhoud van de gesprekken andere doelen krijgen. Van genezing verschuift het bij voorbeeld naar ‘zo klachtenvrij mogelijk blijven’. Meer informatie over palliatieve ziekenhuiszorg vind je hier.
Verpleeghuis
Alle zorg die de artsen (specialisten ouderengeneeskunde genoemd), verpleegkundigen, verzorgenden en tal van paramedici in een verpleeghuis verlenen is palliatieve zorg te noemen. De enige uitzondering hierop betreft de zorg die op revalidatie is gericht. De meeste bewoners die niet vanwege revalidatie in een verpleeghuis wonen, lijden aan dementie, aan ernstige ziekten als COPD en hartfalen of aan een optelsom van ouderdomskwalen. Al deze groepen worden niet meer beter en hebben daardoor een palliatieve zorgbehoefte.
Verzorgingshuis
Alle zorg die huisartsen, verpleegkundigen, verzorgenden en tal van paramedici in verzorgingshuizen verlenen, kan palliatieve zorg worden genoemd. De meeste bewoners van verzorgingshuizen lijden aan ernstige ziekten als COPD en hartfalen of aan een optelsom van ouderdomskwalen. Al deze groepen worden niet meer beter en hebben daardoor een palliatieve zorgbehoefte.
Hospice
In hospices worden doorgaans alleen mensen opgenomen die nog een levensverwachting hebben van maximaal drie maanden. Alle zorg die zorgprofessionals en vrijwilligers palliatieve terminale zorg in deze zorginstelling verlenen, heet palliatieve zorg. Soms gebruiken mensen ook de term ‘palliatieve terminale zorg’, om te benadrukken dat het om palliatieve zorg gaat voor mensen die ’terminaal’ te noemen zijn.
In of vanuit een psychiatrisch ziekenhuis
Als mensen zorg krijgen in of vanuit een psychiatrisch ziekenhuis, leiden zij aan een psychiatrische ziekte of stoornis. Als daarnaast ook nog sprake is van een lichamelijke ongeneeslijke aandoening, blijven zij veelal in zorg van het desbetreffende psychiatrische ziekenhuis. Naast de psychiatrische zorg, verlenen de betrokken zorgverleners tevens palliatieve zorg. Vaak zoeken ze daarvoor ondersteuning bij artsen of verpleegkundigen die over wat meer deskundigheid bezitten t.a.v. lichamelijke zorg.
In of vanuit een een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking
Als mensen zorg krijgen in of vanuit een zorginstelling voor verstandelijke gehandicaptenzorg, hebben zij een verstandelijke beperking. Als daarnaast ook nog sprake is van een lichamelijke ongeneeslijke aandoening, blijven zij veelal in zorg van de desbetreffende instelling. Naast de zorg die gericht is op de (gevolgen van de) verstandelijke beperking, verlenen de betrokken zorgverleners tevens palliatieve zorg. Vaak zoeken ze daarvoor ondersteuning bij artsen of verpleegkundigen die over wat meer deskundigheid bezitten t.a.v. palliatieve zorg.
N.B.
Artikelen op deze website kunt u gratis lezen. Een donatie voor de auteur (Rob Bruntink) is welkom. Dat kan hier.